Den socialdemokratiska gruppen i riksdagen försöker stoppa ändringarna i utlänningslagen som skulle öppna för liberalare arbetskraftsinvandring, rapporterar Yle den 30 april.
Lagförslaget gäller arbetstagare som kommer från länder utanför EU. Det handlar om några tusen per år. Behovsprövningen skulle falla bort. Det betyder att arbetsgivaren inte behöver bevisa att man först har försökt anställa en arbetslös person i Finland innan man anställer en utländsk arbetstagare. En sådan lag, som de finländska socialdemokraterna motsätter sig, har redan införts i Sverige (15 december 2008).
Så här säger riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta, SDP (Socialdemokratiska partiet), som sitter i förvaltningsutskottet.
Vi måste vara lyhörda för samhällssituationen, vi har en stor arbetslöshet. Regeringen har inte gett övervakningen mera resurser. Vi är oroade för att det skapas en A- och B-arbetsmarknad i Finland.
Också övervakningen av arbetsvillkor har kritiserats. Tanken är att Migrationsverket ska kontrollera arbetsvillkoren på förhand. Efter det ska Migrationsverket följa med löner och avgifter via ett datasystem. Räcker det här för att kontrollera arbetsvillkoren?
I arbetslivsutskottet har majoriteten av både SDP:s och Vänsterförbundets medlemmar föreslagit att lagförslaget förkastas.
Filed under: Allmänt, Asyl&Migration, Finland, finlandssvenskt, finskt |