• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  maj 2010
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Viktig information om ord och begrepp på asyl- och migrationsområdet

Det råder en enorm förvirring bland journalister, bloggare och andra, när det gäller ord och begrepp på asyl- och migrationsområdet! Det står klart också när man läser en del (dock långt ifrån alla) kommentarer till min kolumn i Svenska Dagbladet idag: Vilka fler lagar kan vi strunta i?

Man talar om att någon ”hotar att bli utvisad” som sedan länge gått igenom asylprocessen och fått avslag och därmed inte ”hotas av utvisning” utan ”ska utvisas”. Man talar om ”flyktingar” när det handlar om asylsökande och om ”ensamkommande barn” när det handlar om (till 80 %) unga män strax under eller över 18 år etc, etc. Allt detta blir mycket förvirrande för allmänheten som inte har en chans att förstå vad som händer på det här stora och framtidsavgörande samhällsområdet.

Migrationsverket har en ordförklaringslista som det nog vore bra om de som skriver eller talar om dessa frågor orkade sätta sig in i, eller åtminstone kasta ett öga på någon gång, innan de ska uttala sig om asyl och migration! Så betungande är det inte, och det finns väl vissa journalistiska krav på korrekthet i vad man rapporterar, så det kan inte vara för mycket begärt att man vet något om vad man skriver om, som journalist och debattör…

Här är några exempel på ord och begrepp som journalister och andra borde kunna lära sig:

Asylsökande
En utländsk medborgare som tagit sig till Sverige och begärt skydd mot förföljelse, men som ännu inte fått sin ansökan slutligt prövad av Migrationsverket och/eller migrationsdomstol.

Flykting
Utlänning som har sökt asyl och fått tillstånd att som flykting bosätta sig i Sverige, se Genève-konventionen. Jämför även med Asylsökande, Kvotflykting och Skyddsbehövande.

Avvisning
Avlägsnandebeslut som en person kan få inom tre månader från den dag han eller hon ansökte om uppehållstillstånd. Migrationsverkets avvisningsbeslut får normalt inte verkställas förrän de vunnit laga kraft.

Utvisning
Avlägsnandebeslut som en person kan få från och med tre månader efter den dag han eller hon ansökte om uppehållstillstånd.

Verkställighetshinder
När ett avslagsbeslut vunnit laga kraft ska personen lämna Sverige. Om det framkommer hinder mot att verkställa beslutet kan Migrationsverket ta upp ärendet till ny prövning. Detta kan ske antingen genom att den som fått avslag hävdar att det finns hinder mot återresan eller också tar verket upp frågan om hinder. Migrationsverkets bedömning av medicinska eller praktiska hinder kan inte överklagas, om det däremot är nya flykting- eller skyddsskäl som åberopas som hinder kan ärendet överklagas till migrationsdomstol.

Som sagt, läs om ord och begrepp på området på Migrationsverkets sajt och försök att börja rapportera korrekt och sanningsenligt, så att allmänheten får en så allsidig och objektiv information som möjligt.

%d bloggare gillar detta: