• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  maj 2010
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

En 90-årig krigsveterans sista strid – mot Vaxholms kommun

Veikko Virtanen är en 90-årig finsk krigsveteran. Han deltog i krig, där lilla Finland genom sisu och fosterlandskärlek och ofattbara uppoffringar besegrade det jättelika Sovjetunionen och därmed avgjorde Finlands, men också Sveriges öde. Finland kunde förbli fritt och självständigt och Sverige slapp bli granne med en hård kommunistisk diktatur.

Veikkos hustru dog i höstas, så förutom att han är så gammal som 90 år, blind och inte talar svenska, är han också änkling. Han har placerats på ett svenskspråkigt äldreboende i Vaxholm där han inte kan göra sig förstådd och inte kan få den omsorg som han, inte minst som en del av en officiell nationell minoritet, har rätt att få. Och som han bett om sedan augusti förra året.

Ingen, som såg inslaget med den djupt förtvivlade och gråtande Veikko som satt ytterst på sin sängkant i den främmande miljön med människor omkring sig som sa åt honom att tala svenska fastän han inte kan det, kan undvika att själv få tårar i ögonen.

Vi är nu många – inte bara finländare! – som gått med i en Facebookgrupp för att visa vårt stöd för Veikko, en man som borde åtnjuta högsta respekt och tas hand om på bästa sätt, och inte behandlas så okänsligt och iskallt som man nu gör i Vaxholms kommun. Många av oss har också ringt och mejlat till socialnämndens ledamöter och socialchefen i Vaxholm, men de ”god dag,  yxskaft”-svar som man får därifrån är rent skamliga. Vi kommer dock inte att ge oss, och vi kommer att stödja både Veikko Virtanen och hans son Pentti i kampen för att den gamle krigsveteranen ska få leva resten av sitt liv värdigt och omgiven av folk som förstår hans kultur och talar hans modersmål.

Läs mer – och stöd gärna Veikko genom att gå med – på Facebook-gruppen Veikko vs Vaxholm och på bloggen En sista kamp.

Kampen för fosterlandets frihet var Veikko med och vann. Men ovilliga och okänsliga byråkrater och politiker i Vaxholm tycks vara svårare att besegra. ”Men”, som han son Pentti sa, ”en finskspråkig präst som begraver pappa kommer vi i alla fall att kunna hitta.”


%d bloggare gillar detta: