• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  maj 2010
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Ordföranden i socialnämnden i Vaxholms kommun om krigsveteranen Veikko Virtanen, 90:

Målsättningen för verksamheten är:
Äldre och funktionshindrade i Vaxholm ska så långt som möjligt leva i trygghet och uppleva ett fysiskt och psykiskt välbefinnande. All verksamhet inom vård och omsorg bygger på individuella behovsbedömda beslut.

Så står det så vackert på Vaxholms kommuns sajt. Men det gäller inte en gammal, blind, finsk krigsveteran. Läs En 90-årig krigsveterans sista strid – mot Vaxholms kommun och på bloggen En sista kamp. Det finns också en Facebook-grupp som heter Veikko vs Vaxholm.

I den finskspråkiga nyhetssändningen Uutiset i SVT2 den 14 maj (ligger kvar en vecka på nätet), fortsatte man att följa vad som händer i Veikko Virtanens fall. Vaxholms kommun fortsätter att hävda att den blinde krigsveteranen får den vård och omsorg han behöver på finska. Enligt kommunen har Veikko Virtanen en finskspråkig kontaktperson och ”finska grannar” (!?).

Tyvärr hade man tekniska problem på SVT och Uutiset var därför inte översatt, men de som förstår svenska, kan lyssna på socialnämndens ordförande i Vaxholm, Annicka Hörnsten Blommé (M), när hon säger (ordagrant citat):

Jag pratade idag, strax innan jag pratar med dig nu, med personal som säger att den här mannen mår riktigt bra och att det inte är så som tv-inslaget visar.

Reportern frågar då:

Så han ljuger i tv-inslaget?

Annicka Hörnsten Blommé:

Det säger jag inte. Det är klart att mannen ifråga mår dåligt, och jag som ordförande i socialnämnden vill ju inte att nån i av de äldre i Vaxholm ska må dåligt.

Nyhetspresentatören Anita Karvonen berättade därefter på finska (jag översätter för dem som inte behärskar finska):

Enligt uppgifter till Uutiset bor i samma äldreboende som Veikko Virtanen en finlandssvensk person, som dock inte talar finska” (Det var kanske den personen som den okunniga personalen refererade till som ”finska grannar”? Min anm.). Kommunen försäkrar också att tre personer i personalen på äldreboendet talar finska. Uutiset har träffat en av dem, vars kunskaper i finska dock var ytterst bristfälliga.

Veikko Virtanen och hans son Pentti berättar också att de aldrig hört någon tala finska på äldreboendet.

Mina kommentarer till ovanstående:

1) Om Annicka Hörnsten Blommé verkligen inte vill att några äldre ska må dåligt i Vaxholm, varför har hon då inte lyssnat på Veikko och hans son Pentti? Veikko mår ju dåligt i Vaxholm! Så vad betyder hennes ord egentligen?

2) Det är oförskämt och nedlåtande att tala om Veikko Virtanen som ”den här mannen” och ”mannen i fråga”! Det är också respektlöst. Han heter Veikko Virtanen och det allra minsta man kan begära av en person som styr i en kommun där hon vill att ”alla äldre ska må bra”, är att hon nämner honom vid hans namn och inte försöker avpersonifiera honom på det här sättet. Veikko Virtanen är en människa som hon vid det här laget mycket väl känner till, inte något som katten har släpat in. Eller kan det vara så, att det är för att han ”bara är en finne” som han inte förtjänar att bli behandlad på ett värdigt sätt?

3) Om nu socialnämndens ordförande i Vaxholm, Annika Hörnsten Blommé, citerar personalen på äldreboendet  som påstår att den gråtande, sorgsna Veikko Virtanen ”mår riktigt bra”, men sedan i nästa andetag konstaterar att ”mannen ifråga mår dåligt”, vad kommer hon då fram till? Vem vet bättre hur Veikko mår än Veikko själv? Hon försöker sitta på två stolar samtidigt när hon påstår att det både är så att ”den här mannen mår riktigt bra” och att ”mannen ifråga mår dåligt”.

4) Vaxholms socialchef, Susanne Erixon, socialnämndens ordförande och alla dess ledamöter, borde skämmas! När de fick reda på att en gammal, gammal man är förtvivlad och längtar efter att få leva sina sista år bland människor som han kan kommunicera med, borde de genast med medkänsla, vänlighet och respekt ha gjort allt för att uppfylla hans önskan. I stället gör de samma fel som makthavare alltid tycks göra i detta land: skyller ifrån sig, gömmer sig bakom någon paragraf, lyssnar på personalen på det privata äldreboendet som påstår att Veikko mår riktigt bra (de vill väl inte bli av med en av sina inkomstkällor) när Veikko själv visar att han mår dåligt och svamlar om ”den här mannen” och ”mannen ifråga” och tror, på fullt allvar, att de kommer att klara sig med det. Men det har ju aldrig lyckats, och folk kommer inte att ge sig förrän Veikko har fått det han har både laglig och moralisk rätt till. Har de inga vettiga rådgivare som kan tala om det för dem?

För alla som tycker att agerandet från Vaxholms kommun är oanständigt kan meddelas att socialnämnden håller sitt nästa sammanträde i sammanträdesrum Höken, Eriksövägen 27, den 25 maj kl 18.00.

%d bloggare gillar detta: