• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  juni 2010
  M T O T F L S
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Skippa genast idén med ”lotsar”!

M lovar bättre koll på äldreboenden är rubriken på en notis i Dagens Nyheter den 12 juni. Så här lyder texten:

Hårdare kvalitetskontroll av äldreboenden och hemtjänstföretag, lovar finansborgarrådet Sten Nordin (M) om den borgerliga alliansen vinner valet. Dessutom ska en garanti för att äldre par får bo tillsammans även om den ena parten flyttar in på ett äldreboende träda i kraft under nästa mandatperiod.

Det ska också införas lotsar som ska kunna råda äldre om vilket boende eller hemtjänstföretag som passar dem.

Kommentarer:
Det där med ”lotsar” är en korkad idé som bara kostar pengar; pengar som kan använda till trivsel och annat på äldreboenden. Både de äldre och deras närstående är fullt kapabla att själva ta reda på var de vill bo och behöver inte daddas av några ”lotsar”. Lägg ner lotseri-tankarna omgående.

Äldreboenden ska vara hemlika. Det ska ställas stora krav på dem som ska jobba där som t.ex. att de gärna får vara utåtriktade, glada och entusiastiska och inte i första hand ska tänka på sina egna kafferaster och på att göra så lite som möjligt med de äldre. Personalen ska inte vara folk utan utbildning som tar jobb på äldreboenden för att de inte får något annat!

Det behövs ingen ”hård kvalitetskontroll” utan bara positiva riktlinjer och tillräckligt med pengar som säger just att det ska skapas mindre, hemtrevliga enheter med bra personal som trivs och vill stanna kvar. Och när jag säger ”tillräckligt med pengar” så menar jag pengar både till bra löner och till bra verksamhet och till god och näringsrik mat som lagas på plats. Det ska också finns möjlighet till utflykter och förströelse och – viktigt! – till datasupport eftersom äldre självklart ska ha samma rättighet som alla andra att ha dator och bredbandsuppkoppling.

Läs här om hur det ska vara på ett bra äldreboende: Veikkos och Penttis besök på Suomikoti lördagen den 12 juni (Suomikoti = Finlandshemmet). Kan Suomikoti så kan väl andra!

%d bloggare gillar detta: