• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  juni 2010
  M T O T F L S
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

En migga: ”Migrationsverkets GD uppför sig i bästa fall som en despot”

Återigen en rapport och kommentarer från en migga som åtminstone någon borde lyssna på, men som säkerligen – som vanligt – förbigås med tystnad:

Så här löd för en tid sedan – ordagrant – en av de fackliga organisationernas omdöme, när en viss man hastigt och lustigt fick en mycket hög tjänst vid ”Skandalverket” (benämningarna ”Migränverket” eller ”Lotteriverket” är numer öknamn som tappat sin gnista).

ST:s syn på tillsättningen av Christer Zettergren

Generaldirektören kallade till extra samverkan i måndags med kortast möjliga varsel. Vid detta tillfälle tillkännagav han att han har bestämt att anställa Christer Zettergren som särskild rådgivare i forsknings- och utvecklingsfrågor. Vi vill redan här poängtera att vi inte har några synpunkter på Christer Zettergren.

Men vi protesterar mot tillvägagångssättet vid denna rekrytering, liksom vi har gjort vid tidigare rekryteringar där generaldirektören ”handplockat” folk utan normalt rekryteringsförfarande.

Ingen öppen analys av behovet, ingen genomlysning av om det är just den här kompetensen som behövs, ingen annonsering, inga ansökningar, ingen konkurrens, ingen samverkan med de fackliga organisationerna. Det här öppnar dörren på vid gavel för spekulationer om vänskapskorruption. Om en vanlig enhetschef hade anställt en handläggare på samma sätt är det tveksamt om han hade fått behålla chefsjobbet.

Det är som nämnts tyvärr inte första gången generaldirektören tar in personal utanför den normala anställningsproceduren. Personalchefen och Kommunikationschefen har också kommit in i organisationen på motsvarande sätt. Återigen, det här riktar sig inte mot vare sig Eva Kramer-Jensfelt eller Jonas Lindgren (de två nämnda cheferna, miggans anmärkning) utan mot det som vi uppfattar som ett flagrant brott mot Regeringsformen och en arrogant inställning till vad det innebär att vara ämbetsman. Det här är inte ett privat företag där ägaren gör som han vill, utan en offentlig myndighet med krav på insyn och objektivitet.

Undertecknat, ST inom Migrationsområdet

Att exempelvis Uppdrag Granskning inte ger sig i kast med sådana dagsaktuella företeelser som barnsmugglingen till Sverige, identitetslösheten, eller att Skandalverket högaktningsfullt struntar i tvingande regler om internationell familjerätt, det kan jag förstå: det är inte politiskt korrekt att belysa det. Men då borde väl i alla fall detta vara mumma.

Och ett litet, kanske tjatigt, tips till regeringen: Om ni vinner valet, gör er av med ballasten! Skandalverkets GD uppför sig i bästa fall som en despot. Han driver sin Vision som om det vore en valrörelse till posten som ny migrationsminister, han försummar viktiga delar i sitt uppdrag, han går ibland helt på tvärs med den beslutade politiken. Hans utnämningar har under lång tid burit dragen av vänskapskorruption.

© Denna blogg.
%d bloggare gillar detta: