• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  juni 2010
  M T O T F L S
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

En migga: ”Jag kan ge regeringen ett förhandsbesked redan nu!”

En migga kommenterar regeringens beslut om statistik kring barnäktenskap. Först regeringens pressmeddelande:

Regeringen har den 23 juni beslutat att ge Migrationsverket uppdraget att ta fram statistik kring uppehållstillstånd där barnäktenskap, tvångsäktenskap och fullmaktsäktenskap är aktuella.

Bakgrunden till beslutet är att den svenska rättsordningen inte godtar att äktenskap ingås mot någons vilja. Den godtar heller inte äktenskap där någon av parterna är under 18 år, utan att länsstyrelsen har gett särskilt tillstånd. Ändå finns det unga människor i Sverige som är oroliga för att inte själva få välja vem de ska gifta sig med. Det förekommer också att barn och unga blir gifta mot sin vilja och dessutom förekommer det ärenden där personer som är underåriga gift sig innan de kom till Sverige.

Migrationsverket ska redovisa antalet ärenden som handlar om anknytning, där någon av eller båda makarna var under 18 år vid äktenskapets ingående. Av redovisningen ska framgå antalet ärenden i vilka anknytningspersonen respektive sökanden var under 18 år. Migrationsverket ska också bland de nu nämnda ärendena redovisa antalet ärenden i vilka verket avslagit ansökan om uppehållstillstånd med hänvisning till att det rört sig om ett barnäktenskap respektive antalet ärenden i vilka verket bifallit ansökan.

Sedan tidigare finns en särskild utredare som ska föreslå åtgärder för att motverka tvångsäktenskap och barnäktenskap. Utredaren ska lägga fram de förslag till lagändringar som behövs för att ytterligare stärka skyddet mot tvångsäktenskap och barnäktenskap (Dir 2010:54). I arbetet med att stärka skyddet mot tvångsäktenskap och barnäktenskap behöver Migrationsverkets kunskap och erfarenheter tillvaratas.

Migrationsverket ska också göra en bedömning av myndighetens rutiner och riktlinjer relaterade till dessa ärenden och relevant lagstiftning.

Statistiken ska föras under perioden 1 september-31 december 2010 och uppdraget ska redovisas senast den 15 februari 2011.

Miggan kommentar:

Jag kan ge ett förhandsbesked redan nu!

Det var till att börja med bra att regeringen lärt sig något om Migrationsverket, och begärt uppgifter för tiden 1 september till 31 december i år: verket har nämligen ingen officiell statistik på det här området heller.

Det finns inga rutiner överhuvudtaget för extra noggranna undersökningar för de fall där någon är omyndig eller precis blivit myndig. Det finns – bara för att hitta på ett exempel här och nu och direkt ur luften och utan några större krav på intelligens, något som 100 experter på verket borde gjort för länge sedan – inget urval som säger att ett tillståndsärende med en ung människa bosatt i Sverige och där vigseldatum är i Mellanösten eller Afrika under sommarmånaderna ska raka vägen till omfattande muntlig utredning. Det är istället chefen för BBMs* (och alltså generaldirektörens) riktlinjer att dessa ärenden helst ska gå igenom med så lite intervju och utredning som möjligt.

Det finns fortfarande ingen utbildning i internationell familjerätt för Migrationsverkets personal. Så nu lär det bli liv i luckan, om verkets personal ska snabbutbildas – så att det åtminstone ser ut som att verket tar det här på allvar. De ansvariga experterna kan ju börja med att läsa på om fullmaktsäktenskap…

* BBM = Besök, bosättning, medborgarskap.
© Denna blogg.
%d bloggare gillar detta: