• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

En migga: ”Men vari ligger rasismen?”

En annan migga skriver (se tidigare inlägg Åsikts- och yttrandefrihet ska inte beskäras av myndigheter (https://meritwager.wordpress.com/2010/07/02/asikts-och-yttrandefrihet-ska-inte-beskaras-av-myndigheter/) och En migga: ”…så förstår jag ännu bättre varför jag aldrig kan gå ut med mitt namn och mina personliga åsikter” (2 juli): 

Utan att vara närmare insatt i vad som hänt i Rinkeby kan också jag tycka att det är olämpligt eller omdömeslöst av en anställd på Migrationsverket att skriva så som han gjort – att kriminella ungdomar i Rinkeby borde skickas tillbaka till sina ursprungsländer för att där uppfostras av mor- och farföräldrar. Men vari ligger rasismen?

Om detta uttalande är ”rasism”, ja i så fall är vi rasister allihopa, hela Sverige! Vi har lagar enligt vilka det är fullt möjligt att återkalla uppehållstillstånd och skicka en person tillbaka till sitt ursprungsland om han begått brott här och han inte är svensk medborgare. Svensk medborgare kan man endast bli om man inte begår brott och om man betalar sina skulder. Andra generationens invandrare som oftast är svenska medborgare kan staten förstås inte skicka någonstans utanför Sverige för uppfostran.

Är det överhuvudtaget möjligt för någon anställd på Migrationsverket att vara aktiv i politiska partier såsom t.ex. Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet? De förstnämnda vill inte släppa in nästan några utomeuropeiska invandrare oavsett konventionerna som Sverige har att följa, medan det sistnämnda tycker att så gott som alla måste få komma hit och de som fått avslag på sina ansökningar måste gömmas tills en ny amnesti kan träda i kraft.

Är det den politiska åsikten, som den anställde hyser, som gör att han kan få sparken, om han uttrycker sin åsikt (som ovan) exempelvis på Facebook? Eller spelar det någon roll hur man sköter sitt arbete och sina möten med individer från olika länder som ansöker om uppehållstillstånd? Därmed inte sagt att man samtidigt kan vara rasist(i ordets sanna bemärkelse) och arbeta på verket. Eller ingå i ett nätverk som ”gömmer flyktingar” samtidigt som man fattar beslut om att utvisa dem.

Ordet ”vision” nämndes också i intervjun med stf generaldirektören på Migrationsverket, Christina Werner. Det hade varit bra om Werner förklarat för allmänheten vad denna verkets ”vision” innebär i praktiken, i vårt dagliga arbete. Samtidigt som majoriteten av vuxna asylsökande får avslag på sin ansökningar ska vi ändå ”främja den globala migrationen”, enligt visionen. Om vi anställda inte förstår hur denna vision kan tillämpas, ja då har vi inte på Migrationsverket att göra, enligt vår generaldirektör.

Det är mycket svårt att arbeta med människor som inte har en tillstymmelse till chans att få uppehållstillstånd och samtidigt tillämpa visionen i någon vidare mening än att bemöta de sökande korrekt.

© Denna blogg.
%d bloggare gillar detta: