• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  augusti 2010
  M T O T F L S
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Det är inte ”främlingsfientligt” att tala om kulturskillnader…

…men det verkar man ofta tro i Sverige. Inte undra på att det svenska samhället är som det är – så ”gruppifierat” – när folk är så ängsliga för att prata om de ofta mycket stora kulturskillnader som råder mellan ursprungsbefolkningen och människor som kommer från andra länder. I Ryssland (och i Finland) är det inte konstigt att prata öppet om skillnaderna, ingen drömmer om att kalla det främlingsfientlighet”.

Finska Ilta-Sanomat berättar om en undersökning som den ryska tidningen Komsomolskaja Pravda gjort bland sina kvinnliga läsare. Den visar många åsikter om Finland och finländska män.”Dåliga på att välja gåvor, tystlåtna och aptitlösa”, är några exempel på ryska kvinnors åsikter om finländska män. Kommentarerna berör i hög grad kulturella skillnader.

Finländska män ger alldeles gräsliga gåvor. De återvinner saker genom att ge gamla saker till varandra. De tycker att gåvor är slöseri med både tid och pengar.

Männen både äter och pratar lite. I Ryssland har vi en annorlunda kultur när det kommer till gästfrihet och fester. I Ryssland är det viktigaste att gästerna trivs.

Min svärmor städar sin lägenhet varje dag i minsta detalj. Den här städmanin är främmande för oss ryssar och gör en galen.

Alla joggar i Finland. Jag höll först på att dö när jag provade joggning, men min man övertalade mig att fortsätta. Efter ett år hade jag vant mig.

Det sägs om finska språket att det inte är ett språk utan en halssjukdom. Finnarna har t.o.m. egna ord på sådant som det finns internationella ord för: tietokone (dator), puhelin (telefon), äiti (mamma), isä (pappa), Venäjä (Ryssland).

Det är sällsynt korkat att låtsas som om det inte finns stora skillnader mellan människor från olika kulturer. Att förtiga olikheterna är att sticka huvudet i sanden. Kulturella skillnader är viktiga att tala om för att vi alla ska lära oss åtminstone något om varandra och kanske därigenom få lite lättare att samexistera. Det är inget konstigt med det. Det ligger definitivt varken främlingsfientlighet eller något annat negativt i att man pratar om faktiska företeelser och förhållanden. Tyvärr är man mycket dåliga på det i Sverige. Det är allvarligt.

© Citera gärna, men länka till inlägget.
%d bloggare gillar detta: