• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  augusti 2010
  M T O T F L S
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Finland: Om SDP:s hållning i frågan om arbetskraftsinvandring

FNB har gjort en enkät om partiernas linje i frågan om arbetskraftsinvandring. SDP:s (Socialdemokraternas) svar verkar gå stick i stäv med partiledningens tidigare uttalanden.

Partierna tillfrågades om sin inställning till arbetskraftsinvandring. SDP och Samlingspartiet svarade att det behövs utländsk arbetskraft redan under nästa regeringsperiod – men att det exakta antalet beror på konjunkturerna. De övriga riksdagspartierna ansåg att man inte ska locka utländsk arbetskraft till landet. För socialdemokraternas del låter svaret på FNB-enkäten som en helomvändning i frågan.

I en intervju för Hufvudstadsbladet i april sade den socialdemokratiska riksdagsgruppens ordförande Eero Heinäluoma att sysselsättningsläget inte ger förutsättningar för ökad arbetskraftsinvandring under nästa valperiod. Heinäluoma sade också att arbetskraftsinvandring i det läget leder till ökad rasism – ett uttalande som för övrigt väckte mycket anstöt.

Riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta, som leder SDP:s invandringsarbetsgrupp, tillbakavisar FNB:s tolkning av partiets linje. Hon säger:

Den centrala slutsatsen är att nu, då sysselsättningsläget är dåligt och den ekonomiska situationen ser dålig ut så behöver vi inte en ökad arbetsinvandring, och det är fel att locka människor hit. Vår målsättning är först att sysselsätta människor som redan är i Finland. Det är klart och tydligt Socialdemokraternas linje.

Behovsprövningen innebär att arbetstillstånd inte beviljas om det finns lämpliga arbetslösa personer i Finland som i stället kunde sysselsättas. Regeringen vill slopa behovsprövningen och det har SDP motsatt sig, enligt Feldt-Ranta.

Under lågkonjunkturen har flera företag fått avslag på sina ansökningar om att ta in utländsk arbetskraft. SDP vill att den här behovsprövningen fortsätter. Behovsprövningen innebär att arbetstillstånd inte beviljas om det finns lämpliga arbetslösa personer i Finland som kan sysselsättas i stället. Maarit Feldt Ranta säger vidare:

Det är fel att locka hit människor till jobb, utöver den fria rörligheten inom EU, när vi har en hög arbetslöshet. Vi tycker att man istället bör sätta krutet på att sysselsätta de människor som redan är i landet.

%d bloggare gillar detta: