• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  augusti 2010
  M T O T F L S
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Finland: Om en s.k. ”farmorslag”

Inrikesministeriets förslag om hur man ska hantera uppehållstillstånd för familjemedlemmar utanför den så kallade kärnfamiljen – ”Farmorslagen” –  har framtvingats av den stora uppmärksamheten kring två fall där åldrande farmödrar fått avslag på sina uppehållstillstånd.

Men frågan är vilken linje Finland ska följa i jämförelse med övriga EU eller Norden. I många andra EU-länder är det till exempel det vanligt att kräva att personen i fråga har en egen sjukförsäkring, men det strider mot det finländska systemet med allmän sjukförsäkring. Detsamma gäller utkomsten, vilket Social- och hälsovårdsministeriet påpekar i sitt utlåtande.

I inrikesministeriets  förslag ingår som ett möjligt villkor, att familjen ska påvisa att den kan försörja den förälder som söker sig till Finland. Men samtidigt är det ju inte en norm heller bland infödda finländare att man försörjer sina föräldrar. Förslaget anger också att man kan ordna med husrum, vilket kan ses som ett rimligt krav med tanke på att det ändå ska föreligga ett visst beroendeförhållande..

Som villkor för uppehållstillståndet borde de humana skälen alltjämt vara de centrala, inte pengarna: Att familjen bott ihop förut och/eller att den sökande är beroende av familjens närvaro i vardagen, skriver Hufvudstadsbladet.

Hela artikeln finns här.

%d bloggare gillar detta: