• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  augusti 2010
  M T O T F L S
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Finland: Om möjlighet att bevilja uppehållstillstånd till anhörig som ”i betydande mån” är i beroendeställning

Inrikesministeriet i Finland meddelar:

Efter att de två fallen där far- och mormödrar utvisats från landet fått så mycket uppmärksamhet önskades brådskande ändringar i utlänningslagen. Tillämpnings- och rättspraxisen för gällande lag har varit mycket strikt och det har föreslagits att lagen eller dess tolkning ska ändras. Från 2007 fram till början av 2010 har totalt 287 ansökningar om uppehållstillstånd för annan anhörig till en finsk medborgare lämnats in. Av dessa har 31 beviljats uppehållstillstånd.

I den lag som nu är under beredning föreslås att uppehållstillstånd även kan beviljas till en person som i betydande mån behöver vård och omsorg av den anhöriga som bor i Finland. Den anhöriga som bor i Finland ska också ha tillgång till en bostad för sig själv och sin anhöriga. När det gäller beviljande av uppehållstillstånd för annan anhörig till en finsk medborgare har det uppstått en vedertagen rättspraxis som stärkts bland annat genom högsta förvaltningsdomstolens beslut på våren.

Beviljande av uppehållstillstånd förutsätter tryggad försörjning. I förslaget till ändring av lagen konstateras att den som ansöker om uppehållstillstånd måste ha tryggad försörjning för att bo i Finland. Kravet på tryggad försörjning är inget nytt, eftersom huvudregeln för beviljande av uppehållstillstånd även i den gällande lagen är tryggad försörjning.

Uppehållstillstånd beviljas i regel inte – eller tillståndet kan dras in – om försörjningskravet inte uppfylls. Försörjningskravet väger mest in när ansökan om det första uppehållstillståndet avgörs.

%d bloggare gillar detta: