• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  augusti 2010
  M T O T F L S
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

”…och när de avvisas så ska de inte skylla på några andra än sig själva.”

Följande meddelas av Kurdistans nyhetsbyrå den 27 augusti (något förkortad text):

Chefen för avdelningen för kurdiska regionen inom Federation of Iraqi Refugees (Förbundet för irakiska flyktingar) i Storbritannien sade den 27 augusti att ett stort antal kurdiska emigranter kommer att återsändas från europeiska länder de närmaste dagarna.

De europeiska staterna, speciellt Storbritannien, har beslutat att tvångsåtersända ett antal kurdiska asylsökande från asylförläggningar. Avvisningarna ska genomföras i samarbete med Iraks federala regering. De återsända landar först i Bagdad och fortsätter sedan till Kurdistan.

Protestbrev har sänts till Kurdistans regionala regering (KRG) från Federation of Iraqi Refugees för att den ska sätta press på Iraks regering mot en sådan policy. Hittills har över 5.000 asylsökande återsänts mot sin vilja. Nära 40.000 lever just nu i Europa. Chefen för avdelningen för kurdiska regionen inom Federation of Iraqi Refugees säger:

Tvångsavvisningar strider mot Geneve-konventionen. Det är bara kurder som skickas tillbaka.

Sedan 2005 har Storbritannien, Finland, Danmark, Sverige och Norge avvisat kurdiska asylsökande. Dessa stater har i samarbete med en irakiskdelegation skapat en ny policy för avvisning av kurdiska asylsökande: genom att understryka att de är kurder och bevisa att deras land r Irak.

Tara Hussein Tahsin, medlem i en människorättskommitté i Kurdistans parlament, säger om de kurdiska sylsökande som ska avvisas från Europa att:

Regionen Kurdistan är deras hem och hur de än kommer tillbaka så kan de slå sig ner i regionen. En del människor har sökt sig en fristad i dessa länder (i Europa) utan att de hade några som helst problem här hemma, och när de avvisas så ska de inte skylla på några andra än sig själva.

© Denna blogg. Översättning: Merit Wager.
%d bloggare gillar detta: