• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  september 2010
  M T O T F L S
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  27282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Svenska socialdemokrater är negativa till RUT, finska är positiva

Vid ett seminarium den 2 september i HSB:s regi berättade tidigare vice finansministern och riksdagsledamoten i 20 år, Arja Alho, SDP = (motsvarigheten till SAP) från Finland om hur hon var med och införde RUT- och ROT-avdraget för tio år sedan. I Finland heter det ”kotitalousvähennys”, som ordagrant betyder ”hushållsavdrag” och som omfattar både det som kallas RUT och det som kallas RUT i Sverige. Sedan 2009 ingår även IT-tjänster.

Linda Tirkkonen och Arja Alho

Arja Alho, som numera är chefredaktör för tidningen Ydin, var alltså vice finansminister i den regering som införde hushållstjänstavdraget. Den regeringen bestod av: SDP, Samlingspartiet (motsv Moderaterna), De Gröna, Vänsterförbundet och Svenska Folkpartiet (alltså Finlandssvenska Folkpartiet). En viss debatt kring hushållstjänstavdraget förekom, men långt från den som pågått – och pågår – i Sverige. Arja Alho var en aning irriterad och helt oförstående inför svenska SAP:s njugga och nedvärderande attityd gentemot kvinnor (som det oftast handlar om) som städar vitt och har ett riktigt jobb i stället för att antingen leva på bidrag eller jobba svart med all den osäkerhet det innebär. Den regering Arja Alho ingick i (i Finland sitter alla möjliga partier i regeringen: från vänster, mitten och höger) bestämde att den svarta ekonomin skulle minska och man valde att införa avdraget som nu har funnits i tio år och är helt accepterat och oifrågasatt i Finland. Här ett kort klipp där Arja Alho säger bland annat ”visst var det tungt många gånger i början” men att ingen (i Finland) numera underskattar de kvinnor som städar:

Linda Tirkkonen, som tillsammans med sin man Pasi driver Lindan Kotipalvelu (Lindas Hemtjänst) sedan 2004, berättade att deras anställda har bra löner och kan välja själva hur mycket eller lite de vill jobba. Utvecklingen för Lindan Kotipalvelu har varit fantastisk, och omsättningen fortsätter att öka – klicka på bilden för att förstora den! Det finns planer på att utvidga. Till Sverige! Linda och Pasi jobbar hårt och är vana att ta risker. De oroar sig inte i onödan, säger Linda.

Här är ett kort klipp med Linda:

Från HSB:s sida talade förbundssekreteraren Pernilla Bonde, som bland annat berättade att de infört bonära tjänster för sina boende, tack vare RUT-avdraget. Om RUT-avdraget skulle tas bort skulle det drabba många av HSB-boende, som nu vant sig vid de tjänster som de erbjuds. Så här både skriver och säger Pernilla Bonde:

En viktig del av boendemiljön är den service och de tjänster som finns att tillgå i anslutning till bostaden. Behovet av hjälp i hemmen ökar. Det uppskruvade tempot i arbetslivet gör att många har svårt att få tiden att räcka till. Många småbarnsföräldrar är heltidsarbetande och har behov av avlastning. Samtidigt ökar antalet äldre som behöver hjälp och stöd för att kunna bo kvar hemma.

De rödgröna har i valrörelsen sagt att de vill avskaffa RUT-avdraget. Om RUT avskaffas kommer kostnaden för att köpa bonära tjänster att öka dramatiskt, vilket riskerar att strypa den positiva utveckling som skett. Åter blir det bara de med tjock plånbok som får råd att anlita hjälp.

Självklart ska RUT- och ROT-avdragen vara kvar! Dessutom kan Sverige ta efter Finland och även införa avdrag för IT-tjänster. Människor får hjälp, människor får vita jobb – det finns inga nackdelar. Fråga Finland!

%d bloggare gillar detta: