• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  september 2010
  M T O T F L S
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  27282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Om det inte finns någon svensk kultur, vad är det då invandrare ska integreras i?

Svensk kultur! En kasse på en stång utanför en butik i Gamla stan.

Det har talats en del om ”svensk kultur” de senaste dagarna. Ordföranden i Hembygdsförbundet, Jan Nordwall, sa i radion den 28 september något om att det inte finns någon specifik ”svensk” kultur. Han anser att ”det som är svensk kultur idag är summan av alla människor som lever här och av deras berättelser”. Undrar om medlemmarna i Hembygdsförbundet håller med Jan Nordwall? Som finländare tycker jag att det är en mycket märklig syn på nationell kultur och identitet.

Det är tragiskt och synd om svenskarna inte anser att de har någon egen, svensk kultur. Alla asylsökande som jag har varit ombud för, och många andra invandrare jag har träffat och umgåtts med, säger att de vill veta mer om Sverige och svensk kultur. Vad är det annars de ska integrera sig till?

Umma # 1

I Finland finns det massor av finsk och finländsk kultur! Bastu. Konstiga tävlingar som kärringkånk och mobilkastning. Vi har Sibelius. Och Nokia. Och nationalskalder som Runeberg och Topelius, och nationalmålare och nationallandskap. Vi har förstås också nationaleposet Kalevala. Och det hindrar inte alls att invandrare för fram sin kultur, sina traditioner. Men någon uppblandad ”mångkultur” är det inte frågan om. Och inte nödvändigtvis något för politiker och skattebetalare heller.

Och apropå andra kulturer: I Finland har Nordens första muslimska ungdomsmagasin (som får stöd från EU:s Youth in Action-program) kommit ut med sitt första nummer. På finska, inte arabiska.

%d bloggare gillar detta: