• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  november 2010
  M T O T F L S
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  2930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

En migga: ”Det börjar bli mycket nu, migrationsministern!”

En migga skriver:

Det börjar bli mycket nu, migrationsministern!

Jag kan gå på i timmar om den politiska inställningen till asyl och migration i Sverige. Det är dock så, att har den politiska majoriteten bestämt att det ska vara på ett visst sätt, så är det så. Det finns däremot inget fribrev för Migrationsverket att jämt och ständigt uppträda så att det står med byxorna nerdragna och med foten i mun. Och ministern kan inte i all oändlighet gömma sig bakom fribrevet ”jag utövar inte ministerstyre”. Ministern har en skyldighet att hålla sig á jour med hur hans eget fögderi uppträder. Och fögderiet Migrationsverket känner bara till nivå 1 i tillståndsprövningen: ”business as usual” och helst utan några kontroller alls. Nivå 2 (utökade kontroller i riskgrupper) eller nivå 3 (grundliga kontroller i mycket infekterade grupper) är nästan okänt.

1. Identiteten inom asylspåret
Det finns inget fribrev för verket att säga ”ja ja, de asylsökande undanhåller sina identiteter så mycket att vi sänker kraven, det räcker att någon säger sig ha en viss ålder och heta något och komma från ett visst land så godtar vi det”. Jag kan inte tro att det finns något annat EU-land som har en mer lättvindig asylprövning än vad Sverige har.

2. Främlingspass, högt och lågt
Med grundfelet i punkt 1 ovan så utfärdar verket främlingspass på samma lösa boliner – ungefär som det uppmärksammade vansinnet med att utfärda nya svenska pass i all oändlighet för dem som ”tappat” sina pass. Det vanligaste sättet för en somalier att komma till Sverige är på ett svenskt främlingspass utfärdat för någon annan.

3. Ensamkommande barn
Det finns inget lagstöd för att verket ska hålla sig med en löpande band-princip i den här hanteringen. Eller för GD:s inställning, att fortsätta förneka att alla hans tillståndsenheter sysslar med att bedöma ansökningarna från alla dessa anhöriga, som mirakulöst dyker upp några veckor eller månader efter att ”barnet” fått PUT. Barnhandläggarna har i praktiken order att sätta på skygglapparna och hålla den omöjliga utredningstiden på 3 månader – och det med personer som inte vill delta på ett konstruktivt sätt i utredningen.

4. Familjerätten
Det finns ingen godtagbar ursäkt för att Migrationsverket har noll säger noll säger noll säger noll regler för att bedöma misstänkta fall av barnäktenskap och tvångsgiftermål. Det är flera år sedan Pela och Fadime blev mördade, men rapporterna om att unga män och kvinnor av utländsk börd befinner sig i en riskgrupp för tvångsgifte har till dags dato inte resulterat i ett enda kommateckan av interna instruktioner, eller ett enda litet ynka utbildningspass.

5. Arbetskraftsinvandring
Det finns ingen godtagbar ursäkt för att Migrationsverket har praktiskt taget noll regler för att bedöma misstänkta fall av bedrägeri. Som exempel har det länge varit känt att städ- och restaurangbranscherna är riskgrupper. Åtgärd hittills: så gott som obefintlig. Ergo: vi får se i media vad vi har känt till sedan det startade. Och det går inte att lite lamt hänvisa till arbetsmarknadens parter: Migrationsverket har ett ansvar i tillståndsprövningen!

6. Gäststuderande
Det finns ingen godtagbar ursäkt för att Migrationsverket har praktiskt taget noll regler för att bedöma misstänkta fall av bedrägeri. Universitet och högskolor har länge rapporterat att många gäststuderande aldrig dyker upp till utbildningarna, och att vissa länders studenter fuskar mer än andra (falska intyg från utländska studieplatser, falska intyg från utländska studieplatser som inte finns, pengar för försörjningen som bara funnits på kontot i ett par dagar, osv), men inget händer. Universiteten och högskolorna larmar, Migrationsverket gör inget.  

© Denna blogg!
%d bloggare gillar detta: