• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  januari 2011
  M T W T F S S
  « Dec   Feb »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Finland. Enligt inrikesminister Orpo har 24,5 procent av de asylsökande fått positiva asylbeslut. torsdag, 11 februari, 2016
   Klicka på textrutan för att komma till artikeln på MTV Uutisets sajt (på finska).   Inrikesminister Orpo om rykten om positiva asylbeslut Europaparlamentariker Jussi Halla-aho (sannf) ifrågasatte inrikesministeriets uppskattning om ca 10.000 positiva asylbeslut. Han ansåg att siffran var för låg och att den rätta siffran skulle vara 70 procent, om man såg ti […]

Finlands presidents nyårstal 1 januari 2011

Så inledde Finlands president Tarja Halonen sitt nyårstal till nationen den 1 januari 2011.

Medborgare,
Vid ingången av ett nytt år vill människorna blicka in i framtiden. Några av oss lovar till och med att förbättra sina levnadsvanor, med tanke på sitt eget bästa och det bästa för sina närmaste. Det är också ett lämpligt tillfälle att se på vårt lands framtid.

Ett gott rykte i världen är ett ypperligt mål med tanke på globaliseringen, men mycket viktigare är, hur finländarna upplever sitt hemland och hur de önskar att det skall utvecklas. Nu under valåret har alla en större möjlighet än vanligt att påverka utvecklingen.

Och presidenten fortsatte:

Är Finland ett gott land att leva i? Ser man till internationella jämförelser är svaret säkert fortfarande jakande. Men ser vi till framtiden, är utvecklingen i många avseenden oroande.

Hon talade också om :

Finländarnas säkerhet och välfärd är också beroende av utvecklingen i Europa och i resten av världen. Finland är medlem i ett stort antal internationella organisationer. Via dem arbetar vi, både som nation och med hjälp av många finländares personliga insats, för att öka säkerheten i världen och främja en god utveckling.

Under det gångna året har människornas åsikter i många frågor skärpts, både här i Finland och på andra håll i världen. Intolerans löser emellertid inga problem. I en demokrati har majoriteten makt att besluta om gemensamma frågor, dock så, att man respekterar och tryggar också minoriteternas mänskliga rättigheter.

Och presidenten betonade vikten av att kunna försvara sitt land:

En demokratisk utveckling skapar en grund för säkerhet. Vi måste emellertid ha beredskap att försvara säkerheten också med tanke på krig och andra konflikter.

Här kan man se presidenten tala – först på finska och sedan samma tal på svenska. Hela talet kan läsas här.

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 283 andra följare