• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  januari 2011
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Vidare om Vintertullens äldreboende på Södermalm

Läs först:
”Vi reagerar starkt på det här”. Jaha. När då? – 9 januari
Mejl från Attendo Care ang Vintertullens äldreboende – 11 januari
Stadsdelsnämndens ordförande skriver om Vintertullens äldreboende – 11 januari
Jan Myrdals fru: ”När personalen dricker kaffe med tårta och det ringer då låter man tanten ringa och fortsätter doppa.” – 11 januari

I klippet finns fyra röster från personer som ar anhöriga på det skandalöst illa skötta boendet (Södermalmsnytt 2/2011) och en taxiförare. De bekräftar samtliga det, som studenterna från Ersta Sköndal påpekat i sitt start kritiska brev där de påtalat 39 punkter om allvarliga fel och brister.

Vidare har ordföranden i stadsdelsnämnden på Södermalm, Christoffer Järkeborn (M), bloggat om saken igen, denna gång under rubriken Fortsättning Vintertullen. Han skriver bland annat:

Jag som ordförande nöjer mig naturligtvis inte med den information jag fick av Attendo under mötet i torsdags utan kommer följa Vintertullen mycket noga.

Han skriver också:

Ett omfattande arbete pågår på förvaltningen för att gå till botten med den kritik som framförs mot Vintertullen i brevet. Förvaltningen behöver nu tid för att ta fram ett bra underlag till nämnden när det gäller Vintertullens äldreboende.

Och det här låter naturligtvis mycket bra:

Jag kommer som sagt att följa Vintertullen mycket noga och de utredningar som nu pågår. Nämnden kommer under våren ta ställning till om avtalet med Attendo ska förlängas.

Dock får nedanstående citat mig att bli starkt undrande över förmågan att dra slutsatser hos dem som tydligen redan under lång tid har sett eländet på Vintertullen. Det gör mig också orolig eftersom de tydligen upplevt missförhållanden men inte gjort något (hade de gjort det så hade ju inte studenterna behövt klaga):

Det finns ingen annan verksamhet inom äldreomsorgen på Södermalm som förvaltningen så noga har följt under 2010 som Vintertullen. Uppföljningen har skett genom anmälda och oanmälda verksamhetsbesök under vardagar, helger, kvällar och nätter. Det har också skett bemanningsgranskningar samt dokumentationsgranskningar och enkäter. Förvaltningen har också följt upp de anmälningar samt synpunkter vi fått kännedom om.

Det räcker inte att göra oanmälda besök och granska och skriva protokoll och ha möten och diskutera, det måste ju för helsike ske en förändring omedelbart, annars finns det inget samband med orden nedan. Dessutom blir ju faktiskt den/de som känner till att det pågår vanvård/misshandel och inte sätter stopp för det utan t.o.m. fortsätter att betala av skattepengar för att det ska kunna fortgå, definitivt medskyldiga till brotten! Och någon förändring har ju inte skett! Då kan man faktiskt inte tycka att det som stadsdelsnämndens ordförande (som är ny och förstås inte kan lastas för vad som skett före hans tid) säger, stämmer:

En av stadens främsta uppgifter är att se till att vi har en omsorg av hög kvalitet för alla äldre stockholmare som behöver service, omsorg och vård.

Vackra ord måste bottna i handling och verklighet! Om inget händer nu så bör en polisanmälan göras så att polisen får utreda vilka i personalen som stått för vanvården/misshandeln! Och så kan de som är skyldiga ställas inför rätta.

%d bloggare gillar detta: