• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  januari 2011
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Varför säger Lars Ohly i riksdagen att Murad Mohammed den 19 januari utvisas till Irak där han riskerar förföljelse för sin tro?

Varför säger Lars Ohly i riksdagen att Murad Mohammed den 19 januari utvisas till Irak där han riskerar förföljelse för sin tro? Tror Ohly att en kristen heter Mohammed? Eller menar han att Murad Mohammed, blir förföljd för att han är muslim?

Mannen är kurd och i de tämligen välmående trakter i den kurdiska delen del av Irak som kallas Kurdistan (det går flera plan fylla med främst kurder mellan Sverige och Erbil varje vecka…) får han knappast några problem. Om han inte har begått något brott där förstås, innan han flydde till Sverige. Hans asylhistoria känner jag inte till, den har inte berättats offentligt. Men förföljd för sin tro, islam, blir han knappast i Kurdistan. Lars Ohly borde dock vara insatt i och säker på vad han talar om, särskilt när han tar upp ett enskilt fall i riksdagen.

Det är obegripligt att det råder så mycket okunnighet om vad som gäller vid utvisning av personer som sökt asyl i Sverige men fått avslag på sina ansökningar. Här förekommer en hel del missförstånd och underliga tolkningar, som både politiker och medier gärna sprider och därmed medverkar till att ge allmänheten en vrångbild av verkligheten. Ändå är det ganska enkelt:

Om man har fått avslag på sin ansökan om asyl eller PUT (permanent uppehållstillstånd) av Migrationsverket och migrationsdomstolarna ska man lämna landet. Det är en självklarhet i alla stater i världen att den, som inte har tillstånd att vistas i landet inte kan vara kvar där. Det gäller alltså också i Sverige. Man ”riskerar” inte utvisning som innebär att man självmant lämnar landet eller utvisning med tvång utan man ska utvisas, man ska lämna landet. Det handlar alltså inte om en ”risk” utan om ett konstaterat och genom rättsliga procedurer stadgat faktum. Det finns inga egna valmöjligheter då, man kan inte själv välja att ändå stanna kvar.

I ett aktuellt fall (läs bl.a. här) har nu även Europadomstolen sagt att det inte föreligger några hinder för Sverige att följa sin lag och gällande internationella konventioner och utvisa irakier.

Hade Europadomstolen uttalat sig annorlunda så hade Amnesty och UNHCR och alla andra som verkar tycka att just deras egen inställning (att alla irakier ska få stanna) ska gälla, både  jublat och hyllat Europadomstolen och framhållit att dess tolkning och uttalande givetvis var en rätta. Men nu gick Europadomstolen på svenska Migrationsverkets och migrationsdomstolars linje och ansåg att Sverige har efterlevt lagar och konventioner och kan utvisa dem som de redan beslutat att utvisa. Då rasar Amnesty och UNHCR och tycker att Europadomstolen (och svenska myndigheter) har fel och att deras åsikter i frågan är de enda rätta. Det är makalöst och undergräver tyvärr förtroendet för dessa organisationer rejält!

En helt annan sak är – och medier och organisationer borde lära sig detta! – att tidspressen ofta är stor för Migrationsverkets handläggare på order av verkets generaldirektör och på grund av länge framförda önskemål av både asylsökande (ca 95 % utan id-handlingar…) som vill ha snabba besked och de ovan nämnda organisationerna, som anser att det är inhumant att asylsökande får vänta länge på svar. Om de, som faktiskt kan tänkas ha asyl- eller skyddsskäl och borde få PUT, talade sanning, visade vilka de är och vilka länder de kommer ifrån, så skulle Migrationsverket ha betydligt större möjligheter att fatta mer väl underbyggda beslut.

I otaliga av mina hittills 1810 inlägg under rubriken Asyl&Migration här på bloggen, har jag försökt uppmuntra och uppmana medier och politiker att sätta sig bättre in i dessa frågor och att rapportera korrekt. Allmänheten har givetvis rätt att få korrekt information och att inte vilseledas. Men någon bättring har jag inte sett, snarare tvärtom.

Det är skamligt att allmänheten – väljarna – inte behandlas som myndiga och kapabla människor med förmåga att själva ta in och bearbeta korrekt information! Det är inte acceptabelt att så mycket felaktig information fyller såväl riksdagens kammare som mediernas spalter och allehanda nätsidor och bloggar, när det gäller området asyl och migration.

© Denna blogg. Endast korta citat tillåtna och vid citat:
länka alltid till ursprungstexten.
%d bloggare gillar detta: