• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  januari 2011
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

”Uppförandet är trotsigt och barnsligt, en tonåring som fått sig en näsknäpp, inte en rättschef som kritiserats av internationell domstol.”

I GöteborgsPosten den 17 december 2010, skrev Frida Johansson Metso, ordförande i FARR och tidigare ordförande i Luf i en gästkrönika  följande, under rubriken Frida Johansson Metso: Kapplöpning till Irak:

Senare sitter Ribbenvik i möte med Amnesty, Röda Korset, UNHCR och flera andra flyktingorganisationer. Då raljerar han över domstolen – hur linjerna blev överbelastade och man fick hasta ut och köpa två nya faxar. Han fokuserar på domstolens misstag, som att någon som beviljats tidsfrist inte ens var irakier. Uppförandet är trotsigt och barnsligt, en tonåring som fått sig en näsknäpp, inte en rättschef som kritiserats av internationell domstol.

Ribbenvik är Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik, och det hela handlade om utvisning av irakier från Sverige sedan de fått avslag på sina asylansökningar och därmed ska lämna landet.

Johansson Metso skrev vidare i GP:

När våra egna rättsmedel uttömts finns Europadomstolen för att värna viktiga värden om vi, i anfall av principlöshet, skulle tumma på dem.

Inför utvisningen av ett antal irakier den 19 januari 2011, när Europadomstolen slagit fast att Sverige handlat korrekt och att det inte finns någon kritik mot utvisningen av en enda asylsökande i de senaste 200 fallen den tittat på, vad säger Johansson Metso nu? Hon framhåller ju i sin text i GP att Europadomstolen finns för att värna om viktiga värden och visar både tilltro och respekt för den. Gäller samma syn på Europadomstolen även nu, eller ska man se på den på ett annat sätt för att den inte gått på Johansson Metsos, UNHCR:s eller Amnestys linje? UNHCR och Amnesty har tagit avstånd från att de tidigare tyckt, att Europadomstolens utslag är vad Sverige ska rätta sig efter. Nu anser de i stället att Europadomstolen – denna gång! – har fel (för att den inte kom till samma slutsats som dessa två organisationer). Och så här tycker Johansson Metso på FARR:s sajt den 19 januari 2011:

Trots ett flertal skarpa protester, bland annat från UNHCR, Amnesty,  FARR (även via Sanna Vestin, sakkunnig i FARR:s styrelse) och irakiska asylkommittén och Sveriges Kristna Råd, verkställdes utvisningen till Bagdad i dag.
———-
Irakier som utvisades hade ansökt om inhibition, men inte fått svar, från Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna. Störst oro uttrycks kring att bland de utvisade finns flera personer som tillhör utsatta minoriteter, bland annat kristna irakier, och flera personer som ska utvisas till områden som UNHCR skarpt avråder från att utvisa till.

Här radar hon upp alla som protesterat och säger att man inte fått svar från Europadomstolen. Hon väljer att inte tala om, att Europadomstolen visst har svarat och att dess besked var negativt i samtliga fall! Inte helt hederligt… Dessutom: det är inte Amnesty eller UNHCR eller FAR som har i uppdrag att avgöra vilka som ska få PUT i Sverige, det är Migrationsverket, migrationsdomstolarna och – i vissa unika fall – Migrationsöverdomstolen. Dessutom väger man in vad Europadomstolen eventuellt har att säga när någon klagar hos den.

Det är bra – och det behövs – organisationer, föreningar och även enskilda som granskar, tar reda på, bevakar och ifrågasätter vad som sker på asylområdet. Vi har också alla rätt att i demonstrationer visa vad vi tycker, att starta upprop för eller emot något, att på olika sätt framföra våra åsikter. Dock måste vi respektera den svenska utlänningslagen, som i demokratisk ordning antagits av riksdag och regering, och inte motarbeta att personer som inte har rätt att vistas i landet lämnar det.

Till slut: uttalandet från Johansson Metso om Migrationsverkets rättschef, där hon påstod att ”hans uppförande var trotsigt och barnsligt, en tonåring som fått sig en näsknäpp, inte en rättschef som kritiserats av internationell domstol” verkar nu passa in på henne själv. Det blir liksom lite av ”den som sa det, han va det”.

© Denna blogg. Vid korta citat,
länka alltid till ursprungstexten.
%d bloggare gillar detta: