• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  januari 2011
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Södermalms stadsdelsnämnd måste dra öronen åt sig. Ordentligt.

Läs först texterna ”Vi reagerar starkt på det här”. Jaha. När då? (9.1 2011), Mejl från Attendo Care ang Vintertullens äldreboende (11.11 2011), Stadsdelsnämndens ordförande skriver om Vintertullens äldreboende (11.11 2011), Jan Myrdals fru: ”När personalen dricker kaffe med tårta och det ringer då låter man tanten ringa och fortsätter doppa.” (11.11 2011), ”De gav Stesolid till de boende och bäddade ned sig i de boendes soffor och sov hela nätterna igenom och gick upp strax före dagpersonalen kom.” (12.1 2011), Attendo Care skriver själva om Vintertullen (12.1 2011) och Vidare om Vintertullens äldreboende på Södermalm (15.1 2011).

Faktaruta ur Södermalmsnytt 3/2011. Klicka för att se texten tydligare.

Nu meddelas att Attendo Care stoppar alla praktikanter på Vintertullen under året. Ja men självklart: Attendo Care vill förstås inte ha några fristående personer som berättar om förnedrande och oacceptabelt  agerande mot de gamla på Vintertullens äldreboende!

Så här berättar Mirjam Ekstedt, Ersta Sköndal Högskola, ansvarig för  den verksamhetsförlagda utbildningen:

Vi hade ett antal studenter som skulle börja om ett par veckor och vi erbjöd Attendo att vi skulle kunna stötta dem med frågor om etik. de tackade nej till det och vill lösa problemen internt.

Nu är det synnerligen viktigt att den nya stadsdelsnämnden på Södermalm tar ett faktiskt politiskt och mänskligt ansvar och väljer ett annat företag eller – mycket gärna – en ideell förening som t.ex.  Suomikoti/Finskt Äldrecentrum – som ska driva Vintertullen. Attendo Care kan absolut inte få fortsätta att driva det här äldreboendet efter vad de utsatt gamlingarna för och när de nu försöker mörka sin verksamhet helt och hållet.

”He who has nothing to hide, hides nothing”, heter det. Attendo Care har dolt och vill fortsätta att dölja. Den enda chans att  man skulle kunna tänka sig att Attendo Care  eventuellt skulle ha kunnat få ett års tillfälligt tillstånd att fortsätta driva Vintertullen (för att se om de klarar det), hade varit att de hade välkomnat praktikanter och välkomnat att dessa håller ett öga på vad som sker innanför äldreboendets väggar! Detta har Attendo Care sagt nej till, vilket ger anledning att misstänka att fortsatta övergrepp på de gamla kan komma att äga rum.

Politikerna kan under inga omständigheter ge ett företag, som förbrukat allas förtroende och misstänks ha allvarligt och grymt vanvårdat gamla människor, fortsatt ”förtroende”! Gör de det måste en polisanmälan göras (om inte detta redan gjorts) om just misstänkt vanvård alt. misshandel av gamla, försvarslösa människor.

Till politikerna i stadsdelsnämnden på Södermalm!

Det skulle kunna vara era föräldrar, era mor- eller farföräldrar som plågats på Vintertullen. Låt inte Attendo Care fortsätta misshantera de gamla bakom lyckta dörrar!

Ta också i beaktande, att personal som tidigare jobbat på Vintertullen bekräftar praktikanternas rapport. En del har ringt tidningen Södermalmsnytt (se sid 4), och berättat att de inte vågat slå larm av rädsla för repressalier:

Jobbar man för Attendo ska man vara tyst, verkar det som. När jag slog larm om misskötsel av de äldre blev jag förflyttad från avdelningen och utmobbad av cheferna. Det gick så långt att jag blev sjukskriven.I det arbetsklimatet vågar ingen säga ifrån. Många av mina gamla kollegor mår mycket dåligt.

På Södermalm bor många starka och kapabla människor som inte kommer att sitta tysta om felaktiga beslut fattas. Det finns många som definitivt inte kommer att acceptera att Attendo Care får finnas kvar på Vintertullen. Lyssnar inte stadsdelsnämnden, som är de boendes representanter (s.k. förtroendevalda, som måste visa att de är värda ”förtroende”!) och inte privata företagsledare, på de boende i stadsdelen, så tvingas de boende dra igång allt från polisanmälningar, anmälningar till JO och JK och Socialstyrelsen och alla andra tänkbara instanser (om så ända upp i Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna). Och en Facebook-grupp där allt som kommit fram redogörs och alla handlingar läggs ut och där nuvarande och tidigare anställda och praktikanter kommer till tals och kan berätta vad som hänt och händer i Attendo Cares regi. Via en Facebook-grupp kan också  schema över folklig tvångskontroll på Vintertullen (som ju bekostas av skattemedel och därför inte kan stänga folket ute) göras. Dessutom kan man kanske också be Riksrevisionen titta på verksamheten och se hur skattemedel används.

Om stadsdelsnämnden på Södermalm, trots att den nu mycket väl känner till de mycket allvarliga misstankar och anklagelser som riktats mot Attendo Care, fortsätter att anlita detta företag, då är också stadsdelsnämnden medskyldig till vad som sker med de gamla! Och det är allvarligt, för då har de gamla – och alla andra på Södermalm – inga representanter som för deras talan och ser till att skattefinansierade verksamheter fungerar.

© Denna blogg. Citera gärna, men länka till originaltexten
för att läsaren ska få hela sammanhanget klart för sig.
%d bloggare gillar detta: