• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  januari 2011
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

En migga: ”Samtliga hade bytt namn och samtliga hade pass.”

En migga skriver nedanstående, med anledning av den medieuppmärksamhet som utvisningen av irakier som fått avslag på sina asylansökningar har fått de senaste dagarna:

Miggan:
Jag tittade på mina irakiska ärenden, hur det hade gått för dem i domstolen etc. Samtliga hade bytt namn och samtliga hade kommit med pass (som de tidigare absolut inte hade).  De var inte heller från Bagdad, Mosul eller Kirkuk som de hade påstått utan de var från Arbil eller Dohuk eller något annat ställe i norra Irak, Kurdistan. De fick 30.000 kronor var, som återetableringsbidrag, och de åkte hem.

Jag: (eftersom så många skickade klagomål till Europadomstolen):
Menar du i Europadomstolen? Fanns det kristna bland dem?

Miggan:
Nej, jag menar Migrationsdomstolen. Och vissa av dessa personer nöjdförklarade sig redan innan deras ärenden ens hunnit dit. Om de var kristna eller inte kan jag inte veta eftersom deras berättelser var rena rama lögnerna. Det enda  jag vet är att de åkte hem till KRG* och att de fick 30.000 kronor per person med sig.

Det var enskilda personer, unga män förstås, som vi hela tiden misstänkte att egentligen hörde hemma i KRG. Vi får ju inte göra språkanalyser etc, så vi var tvungna att pröva deras asylskäl mot hela Irak. Men eftersom deras id-handlingar var förfalskade och deras asylskäl minst sagt otroliga, behövdes i och för sig inga språktester, då det inte råder någon väpnad konflikt i Irak.

Om det rådde väpnad konflikt där (som i södra Somalia)  så skulle asylskälens trovärdighet inte spela någon roll alls. Därför är det lite märkligt att vi inte får göra språkanalyser på alla somalier. Vi får bara göra det om vi misstänker att personen i fråga inte kommer från södra Somalia. Jag har själv gjort tiotals språkanalyser och i ett (1) enda fall hade jag fel. Personen ifråga kom från södra Somalia, ursprungligen, men eftersom han de senaste tio åren hade bott i olika andra länder (vilka de var framgick inte) så hade han inte färska kunskaper om den gamla hemstaden. Fast dialekten var OK. Vi vet förstås varken vad den här människan heter eller var han har bott de senaste tio åren, om det är i Kanada, Australien, USA, eller någon av Schengenstaterna.

I de andra nio (9) fallen har språkanalyserna visat att ”somalierna” bara ville komma till ett land där inga krav ställs på dem. Även om man är en doktorand så kan det vara kul att för ett tag spela rollen som analfabet. När man haft PUT i fyra år så kan man gå till Skattemyndigheten, byta till sitt rätta namn (och sitt rätta medborgarskap), säga att man ångrar sina lurendrejerier och söka svenskt medborgarskap – vilket i regel beviljas.

* KRG = Kurdistan Regional Governate, d.v.s. irakiska Kurdistan dit det inte är farligt att återvända; det går många flyg i veckan mellan Sverige och irakiska Kurdistan.
@ Denna blogg.
%d bloggare gillar detta: