• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  januari 2011
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Religionen (kyrkan) är ju skild från staten! Om muslimerna vill betala ”moskéskatt” på samma sätt som kristna betalar kyrkoskatt så går väl det att ordna?

Regeringens ansvarige för trossamfundsfrågor, civil- och bostadsminister Stefan Attefall, KD, skriver i artikeln Välfärdssamhället behöver moskéer i Aftonbladet den 26 januari, att:

Jag vill se över hur staten kan stödja samfund som inte har råd med egna gudstjänstlokaler. Religiösa gudstjänstlokaler, så som kyrkor och moskéer, har en viktig roll som trygghetsbärare och samlingsplats. I dag finns ett problem i att många samfund inte har råd med egna gudstjänstlokaler som passar deras behov, särskilt bland församlingar som naturligt inte har etablerade lokaler att söka sig till i Sverige. Vi behöver därför överväga hur statens stöd till kyrkor och samfund bör utformas så att behovet av gudstjänstlokaler kan mötas.

På fullt allvar vill en minister i Sverige, där religionen är skild från staten, ”överväga hur statens stöd till kyrkor och samfund bör utformas så att behovet av gudstjänstlokaler kan mötas”!

Som sagt: Religionen (kyrkan) är skild från staten och en del moskéer får ju redan stora ekonomiska bidrag från bl.a. Rabitah Al-Alami Al-Islami i Makkah, Saudiarabien (vilket jag minns mycket väl betalades ut till olika islamiska föreningar redan för 20 år sedan när jag jobbade på Saudiarabiens ambassad), och andra islamiska organisationer i olika muslimska länder.

Undrar hur ministern tänker, egentligen? Han verkar vara en sympatisk person (jag har dock aldrig träffat honom live), men hela artikeln – i all sin välvilja – andas i mitt tycke både en hel del okunskap och dito aningslöshet. Mer än så här vill jag inte kommentera vad ministern skriver i artikeln, även om det skulle finnas en del att tillägga. Men detta får räcka.

By the way: Stödjer svenska staten synagogor? Buddhistiska och hinduiska tempel? Grekisk-ortodoxa och katolska kyrkor? Jag vet faktiskt inte. Det enda jag vet är, att kyrkoskatten (eller om den kallas ”kyrkoavgiften”) som många kristna betalar, av hävd går till våra kyrkor. Om muslimerna vill betala motsvarande ”moskéskatt” så borde väl det gå att ordna!

© Denna blogg. Citera gärna, men ange källan
och länka till originaltexten!
%d bloggare gillar detta: