• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  februari 2011
  M T O T F L S
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

‘Regeringen måste agera kraftfullt’. Men hur?

I tidningen Medievärlden, under rubriken Regeringen måste agera kraftfullt skriver TU:S (Tidningsutgivarnas) vd Anna Serner bland annat:

Det är oerhört angeläget att Sverige och det internationella samfundet tillsammans protesterar och agerar kraftfullt för att få slut på Mubarak-anhängarnas angrepp på de demokratiska ambitioner som stora delar av Egyptens medborgare eftersträvar och demonstrerar för.

Läs gärna stycket en gång till, noga. Ord för ord. Vad säger, eller rättare sagt: vad menar skribenten egentligen? En massa ord staplas efter varandra, indignerat, uppfordrande, men exakt vad är det skribenten faktiskt säger (vill)? Mina frågor, efter att jag läst texten och begrundat den:

”Det är oerhört angeläget” = Varför? Hur? Vem anser det?

”…att Sverige och det internationella samfundet tillsammans protesterar och agerar kraftfullt…” = Hur? Vad – exakt – vill skribenten att Sverige och EU tillsammans ska göra?

”…för att få slut på Mubarak-anhängarnas angrepp på de demokratiska ambitioner…” = Egypten är ju en suverän stat, så exakt vad och exakt hur menar skribenten att Sverige (!) ska göra för att få slut på Mubarak-anhängarnas angrepp? Ska Sverige ge sig in i ett annat land med vapen eller hur menar skribenten att Sverige ska gå tillväga på ett annat lands territorium?

”…som stora delar av Egyptens medborgare eftersträvar och demonstrerar för.” = Skribenten har inte förstått, tydligen, att det är just så: Egyptens medborgare demonstrerar och agerar för sin frihet och för demokrati. Sverige är inte världens stormakt vars regering kan eller ska lägga sig i andra staters angelägenheter. Hela det här stycket är ren gallimatias.

I Sverige står det varje individ fritt att demonstrera och visa sin sympati för egyptiernas kamp för frihet och för att få bort Hosni Mubarak, men Sverigs regering kan givetvis inte göra särskilt mycket mer än den har gjort, d.v.s. genom att offentligt uttrycka vad den anser om situationen i Egypten. Så här sa statsminister Fredrik Reinfeldt den 3 februari (och mer än så kan knappast en svensk statsminister/regering lägga sig i andra länders inre angelägenheter):

Attacker på journalister är fullständigt oacceptabelt och de journalister som har gripits måste friges. Jag hoppas att den svenske journalisten Bert Sundström som skadats allvarligt återhämtar sig så snart som möjligt.

Det borde artikelförfattaren veta! Ändå skriver hon sådant som stycket ovan och dessutom:

TU uppmanar Sveriges regering att, på egen hand och i samarbete med det internationella samfundet, agera kraftfullt för att journalister ska kunna rapportera utan att hotas, skadas eller dödas.

Delvis samma frågor infinner sig som när det gäller det första TU-stycket:

Hur anser TU att Sveriges regering sk ”agera kraftfullt”, exakt vilka är TU:s konkreta förslag? Och vad menar TU med att Sverige och det internationella samfundet ”ska agera kraftfullt för att journalister ska kunna rapportera utan att hotas, skadas eller dödas”? Det kan bara vara svenskar i hela välden som kan tycka att det helst ska råda ”nollvision” vad gäller hot, skador och död för vissa personer (journalister, men givetvis främst svenska journalister)! Det är så absurt så man baxnar. Ska svenskar ha med sig egna säkerhetsvakter tillhandahållna av svenska staten när de reser till kris- och krigsområden, är det vad TU menar? Om inte, vad menar TU då-

Att stapla ord efter varandra är lätt, att konkret framföra vad man vill ska ske tycks betydligt svårare. Men försök åtminstone förstå att alla liv är lika mycket värda! Skadade, hotade, dödade egyptier på Tahriri torget, som rapporterar minst lika starkt, snabbt och viktigt som nollvisions-svenskar som helst vill vara inbäddade i bomull, har samma människovärde. Och de måste dessutom befinna sig i Egypten, det behöver verkligen inte svenskarna.

Ta hem alla nollvisions-svenskar från alla farliga platser, vi behöver inte deras rapporter! Vi kan se på dansk och norsk och finsk tv och läsa tidningar från dessa länder, vilkas journalister vet vad de ger sig in på och där man inte kräver att deras regeringar ska omsluta dem i särskilda skyddsskal. Vi kan titta på BBC, CNN, AlJazeera och en massa andra tv-kanaler och vi kan läsa tidningar på alla möjliga andra språk. Och – allra viktigast: vi kan följa Twitter och bloggar från dem som finns på plats och riskerar sina liv varje dag, varje stund. Svenskarna kan stanna hemma. Så behöver inte TU oroa sig och försöka ställa halvkvädna och obegripliga krav på Sveriges regering.

TILLÄGG efter att ovanstående text lagts ut:
En bloggläsare skriver tänkvärt i ett mejl:

Faktiskt är det väl så att Mubarak-anhängare också är människor och att de också har en demokratisk röst. Om de ska ”stoppas kraftfullt” så gör man väl våld på demokratin? Rimligen borde anti-Mubarak och pro-Mubarak få göra upp i demokratiska val.

© Denna blogg. Korta citat får göras.
Länka alltid hit, till originaltexten.
%d bloggare gillar detta: