• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  februari 2011
  M T O T F L S
  « Jan   Mar »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Arabisk sajt ger råd till människor som vill ta sig till Finland

En sajt på arabiska ger detaljerade anvisningar och färdiga repliker till irakiska kurder som vill söka asyl i Finland, skriver tidningen Etelä-Saimaa i artikeln Suomen turvapaikkamenettelystä netissä tarkka selostus arabiaksi. (Det finns givetvis också information om hur man ska ljuga sig in i Sverige och andra länder).

De sökande varnas för att språktester genomförs i Finland för att fastställa varifrån de kommer. De finska invandringsmyndigheterna har bekantat sig med de aktuella och omfattande anvisningarna på sajten under en månads tid, skriver Etelä-Saimaa.

Utlänningspolisen beskrivs i anvisningarna som landsortspoliser i en film. Under förhören upprepas samma frågor som det på förhand går att förbereda sig för.

Tidigare skickade Finland tillbaka asylsökande till Grekland om de först registrerats där. Sedan tog man i Finland beslut om att – under en tid – inte skicka asylsökande tillbaka till Grekland på grund av de kaotiska förhållandena där för asylsökande. Det här kunde sajten meddela sina läsare om redan innan Finland tagit beslutet. Polisen utreder saken.

Så här skriver man på den aktuella sajten:

Bästa bröder, ni känner alla till Eurodac, systemet för fingeravtryck. Det finns de som har sina fingeravtryck i Greklands register. Asylsökande vars fingeravtryck bara finns i Grekland avvisas inte.

Den sökande uppmanas också att dölja sin resrutt. Inga bevis får finnas, för om den asylsökande kommit in i ett annat EU-land (utom Grekland) skickas han tillbaka till det landet.

Min kommentar: Uppgiften till de asylsökande på informationssajten, om att de, vars fingeravtryck bara finns i Grekland inte utvisas, är felaktig. Asylansökan prövas i Finland (eller Sverige) och resulterar oftast i att kurder  utvisas eftersom de inte anses ha något skyddsbehov för att de kommer från den rika och blomstrande delen av norra Irak som kallas Kurdistan, där man har självstyre och ytterst sällan någon anledning att ”fly”.

Tidningen Etelä-Saimaa skriver mer om detta måndagen den 28 februari och det kommer att följas upp också här på bloggen.