• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  februari 2011
  M T O T F L S
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

En migga undrar: ”På vilket sätt pågår en ‘väpnad konflikt’?”

Migrationsöverdomstolen beslutade den 24 februari i en vägledande dom, att en somalisk medborgare får uppehållstillstånd i Sverige på grund av att ”det för närvarande råder inre väpnad konflikt i södra och mellersta Somalia”. Domstolen konstaterar också att mannen saknar anknytning till norra Somalia och därför inte kan fly inom landet.

En migga reflekterar över domen:

Jag tror att det är ungefär samma resonemang i den här domen som i den tidigare om Mogadishu. Jag ställer mig frågande när det gäller ”inre väpnad konflikt” i Somalia. Så gott som hela landet styrs ju av islamisterna. Vilka är de som krigar mot varandra där? På vilket sätt pågår en ”väpnad konflikt”? Är det olika islamistiska grupperingar?

Men vem är jag att kritisera Migrationsöverdomstolens domar? Ingen alls.  Södra Somalia är säkert ett inferno. Men en smula besynnerligt är det ändå att dessa krigsoffer så lätt lyckas ta sig ut ur landet genom att flyga från Mogadishu International Airport tillsammans med en ”smugglare” som de anlitat efter att först sålt huset och guldet… De är också välmående och vid god vigör när de anländer till Sverige.

Det som nu kommer att hända, ur ett simpelt handläggarperspektiv, är att allt fler personer som inte heller varit ens i närheten av södra Somalia,  åtminstone inte under de senaste 10-20 åren, men som talar somaliska, kommer att på PUT. På helt fel grunder, utan några som helst asyl- eller skyddsskäl.

De ”asylsökande” som kommer hit är till mycket stor del EU-medborgare (!) och personer med somalisk etnicitet men från Etiopien, Kenya etc. Inte från Somalia. Många har aldrig ens satt sin for i landet.

© Denna blogg.
%d bloggare gillar detta: