• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  mars 2011
  M T O T F L S
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Maria Wetterstrand, MP, påstår: ‘Det är inte olagligt att vistas i Sverige utan papper.’

På en chatt på TV4 finns följande fråga från en person som kallar sig Stig-Yngve och svar från partiledaren (eller språkröret, som hon vill kallas) och ledamoten i Sveriges riksdag:

Stig Yngve: Hur kan det komma sig att de regeringen + miljöpartiet kan strunta i de lagar ni själva varit med om att införa, nämligen lagen om att inte vistas i landet efter en avvisningsdom. Vet ni vad ni håller på med? Kan jag som medborgare strunta i lagen?

Maria Wetterstrand: Det är inte olagligt att vistas i Sverige utan papper. Ej heller att hålla sig undan från polisen eller ens att gömma flyktingar. Däremot är det en av de värsta situationerna att leva i eftersom du ofta står helt utan rättigheter. Jag tror inte att människor väljer detta frivilligt. Inte ens om de får rätt till sjukvård. Tänk dig själv att leva utan papper i ett annat land, utan rätt till social trygghet, utan möjlighet att arbeta vitt, utan möjlighet att ta lån eller få ett kontrakt på en lägenhet. Jag säger det igen. Det är inget man gör för att det är kul. Och nej, du som medborgare bör inte strunta i lagen. Inte jag heller.

Wetterstrand anser således att svenska medborgare ska följa lagen, men att det inte är nödvändigt att utländska medborgare – specifikt de som vistas i Sverige olagligt – ska göra det. Det är exakt vad hon säger och det är inte bara häpnadsväckande utan rent alarmerande. Hon är ju faktiskt partiledare och riksdagsledamot! Och med henne har Alliansen gjort en helt uppåt väggarna överenskommelse. Hur kunde det ske?

Och Wetterstrand har förstås fel när hon säger att det inte är olagligt att vistas i Sverige utan papper. Självklart ska man ha papper – både pass och uppehållstillstånd – för att vistas lagligt i Sverige. Det är ytterst beklämmande och illavarslande att Sverige har så nonchalanta och okunniga riksdagsledamöter som medvetet (för omedvetet kan det väl ändå inte vara?) lämnar osanna besked i en viktig fråga till allmänheten? Har Wetterstrand och hennes partikamrater (och Allianspartierna med, för den delen) inte läst utlänningslagen (2005:716)?

15 § En polismyndighets beslut om avvisning, Migrationsverkets beslut om avvisning enligt 8 kap. 4 § andra stycket, Migrationsverkets beslut om avvisning med omedelbar verkställighet och en allmän domstols lagakraftvunna beslut om utvisning på grund av brott ska verkställas snarast möjligt.
 I andra fall ska en utlänning som avvisas lämna landet inom två veckor och en utlänning som utvisas lämna landet inom fyra veckor efter det att beslutet vann laga kraft, om inte annat bestämts i beslutet.
 Om utlänningen inte lämnar landet inom den föreskrivna tiden eller det måste antas att utlänningen inte har för avsikt att frivilligt lämna landet inom denna tid, ska beslutet verkställas snarast möjligt av den myndighet som enligt 14 § är ansvarig för verkställigheten.

Vidare gäller följande, och det är rent upprörande att MP – och de fyra Allianspartiledarna? – inte känner till att det är både olagligt och straffbart att ta sig in i och vistas i Sverige utan tillstånd! Detta sägs i utlänningslagens kap 20 Bestämmelser om straff mm:

1 § Till böter döms en utlänning som uppsåtligen eller av oaktsamhet uppehåller sig i Sverige utan föreskrivet tillstånd och utan att utlänningen har ansökt om ett sådant tillstånd eller en förundersökningsledare har ansökt om tidsbegränsat uppehållstillstånd för utlänningen med stöd av 5 kap. 15 §. I ringa fall skall åtal för brott enligt denna paragraf inte väckas annat än om det är motiverat från allmän synpunkt.

2 § Till fängelse i högst ett år eller, om brottet är ringa, till böter döms en utlänning som uppsåtligen uppehåller sig i Sverige fastän han eller hon enligt ett verkställt beslut om utvisning enligt 8 kap. 8 § eller motsvarande beslut enligt äldre lag inte har haft rätt att återvända hit. Bestämmelserna i första stycket gäller inte om utlänningen har flytt hit av skäl som avses i 4 kap. 1, 2 eller 2 a §. I ringa fall ska åtal för brott enligt första stycket inte väckas annat än om det är motiverat från allmän synpunkt. Lag (2009:1542). Ändrad 2009-02-03 gm SFS 2009:16, ikraft 2009-04-01 Ändrad 2009-12-30 gm SFS 2009:1542, ikraft 2010-01-01, överg.best.

3 § Till böter döms en utlänning som uppsåtligen eller av oaktsamhet har anställning eller bedriver verksamhet som kräver arbetstillstånd, utan att inneha ett sådant tillstånd.

4 § Till böter eller fängelse i högst ett år döms en utlänning som uppsåtligen på ett otillåtet sätt passerar en yttre gräns enligt Schengenkonventionen.

Detta är svensk lag. Maria Wetterstrand och andra som skapar regler och lagar som står i strid med den har gått för långt. Att en riksdagsledamot dessutom påstår, i en chatt där människor tror sig få korrekta svar, att det inte skulle vara olagligt att bryta mot lagen (!!!) är helt så otroligt att man tror att man drömmer.

Det verkar som om Alliansledarna inte rådfrågat den kunnige Tobias Billström innan de gav sig ut på det hav av märkligheter och osanningar som överenskommelsen med MP innebär. Eller att de inte brydde sig om vad han sa. Jag har ingen aning om hur de här galenskaperna har kommit till, men migrationsministern har i breda kretsar – också utanför Alliansväljarnas skara – gjort sig känd som just kunnig, rak och tydlig och anses av många vara en av de bästa (om inte den bästa) migrationsministern någonsin. Jag är övertygad om att han känner till lagstiftningen! Det är svårt att tänka sig att det här skulle vara något som han har rekommenderat.

Och varför hade ingen ”örat mot marken” och insåg att en sådan här märklig och felaktig överenskommelse kanske inte skulle tas väl emot av en majoritet av folket? Alltså det folk på vilkets mandat man styr landet. Och varför tänkte ingen på hur regeringssanktionerade lagbrott (!) skulle uppfattas av svenskarna, som fått lära sig att man ska lyda lagen?

Mer läsning:
Alliansen och Miljöpartiet sviker de asylsökande – Philip Wendahl, Newsmill, 4 mars
Reinfeldt offrar Sveriges intressen för att vinna kortsiktiga segrar mot SD – Merit Wager, Newsmill, 4 mars
Invandrarpolitiken hänger inte ihop – Thomas Gür i SvD den 5 mars

OBS! Läs också kommentarerna till dessa artiklar!

© Vid (endast) korta citat ur mina texter,
ange och länka alltid till originalinlägget.
%d bloggare gillar detta: