• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  mars 2011
  M T O T F L S
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

En migga: ”Undrar hur det är tänkt att det här med DNA istället för pass ska funka?”

En migga om somalier och DNA-prov:

Undrar hur det är tänkt att det här med DNA istället för pass ska funka? Jag tänker på dessa somaliska barn/fruar/män som nu ska få lämna DNA för att fastställa om/att de är barn/mamma/pappa till någon f.d. sökande med tillstånd.

Var ska de lämna sina DNA-prov, de kan ju inte gärna göra det i Somalia? Kan de inte fixa ett pass så kan de väl inte heller fixa ett DNA-prov som Sverige tycker är okej. Ska alla dessa personer ta sig till något grannland (kanske en livsfarlig utflykt), besöka en svensk ambassad och där (?) träffa en svensk tjänsteman + en sjuksköterska/läkare som tar detta prov. Sen ska alltså ”den DNA-sökande” ta sig hem till Somalia igen, för inte vill t.ex. Etiopien ha en massa somalier i sitt land under de månader som det tar att kontrollera testet. Sedan ska ju också provet skickas med ambassadpost till Sverige där det ska analyseras + att ett prov ska tas och analyseras även här i Sverige.

De här DNA-proverna är ju mycket dyra, vem betalar? Om/när sedan proverna bevisat att A och B är släkt, vem betalar då resan hit? Och hur ska de ta sig hit, de har ju inga pass? Ska Sverige utfärda något slags eget pass till alla dessa personer?

Jag såg förresten den 10 mars ett inslag på lokal-tv (Östnytt) om tre killar i Katrineholm som sa sig tillsammans ha 15 barn i Somalia. Dessa pappor var riktigt glada över möjligheten att få hit sina barn. Katrineholms kommun är inte så glada, de räknar med 270-300 barn och kommunen tror att ALLA dessa barn ska komma på en gång, under tiden efter sommaren och fram till jul. De hade lite svårt med lokaler till skolor/förskolor osv…

En vän till mig jobbar på mödravården, hon berättar om somaliska kvinnor som kommer till mödravården och är gravida. Samtal som detta utspelar sig ganska ofta på mödravårdscentralen:

Sjuksköterskan (SSK): Åh, du är med barn, har din man äntligen fått komma till Sverige?
Somaliska kvinnan (SOM): Nej han är kvar i Somalia.
SSK: Har du varit på semester i Somalia?
SOM: Nej det går inte.
SSK: Men vem är pappa till barnet?
SOM: Min man.
SSK: Har du träffat honom alltså?
SOM: Nej, han är i Somalia och jag har inte träffat honom på 4fyra år.
SSK: Men hur kan han vara pappa till barnet då?
SOM: Han är ju min man.

Vad överraskad ”pappan” ska bli när han inte får tillstånd att komma till Sverige efter DNA-prov på detta barn och på honom. Hur kan han, som är pappa till barnet, inte få tillstånd???

© Denna blogg.
%d bloggare gillar detta: