• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  mars 2011
  M T O T F L S
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Finland: Utländska intyg (i samband med asylansökningar) ska legaliseras

Migrationsverket i Finland meddelar:

Ett av en utländsk myndighet utfärdat intyg över familjebandet ska legaliseras, om ett sådant intyg krävs som bilaga till en ansökan om uppehållstillstånd eller medborgarskap. Sådana intyg är vigselattester och intyg över äktenskap eller registrerat partnerskap. Även dödsattester och intyg över barnets vårdnad ska legaliseras.

Legalisering är ett normalt förfarande som gäller utländska handlingar. Man tryggar därmed att den som utfärdar intyget enligt det landets lagar där intyget utfärdats har rätt att utfärda ett sådant intyg och att det utfärdats med rätt innehåll och är en giltig handling i det land där det har utfärdats.

Legalisering – Apostille

För att en handling som utfärdats av en utländsk myndighet i utlandet ska få avsedd rättsverkan i Finland, bör handlingen legaliseras.

Legalisering av en handling är en till kundens rättsskydd knuten åtgärd som tryggar att den som utfärdar intyget enligt det landets lagar där intyget utfärdats har rätt att utfärda ett sådant intyg och att det utfärdats med rätt innehåll och är en giltig handling i det land där det har utfärdats. T.ex. rörande vigselattester är det viktigt att den person som förrättat vigseln enligt sitt lands lagar har rätt att förrätta vigslar.

Legalisering kan ske på två olika sätt beroende på om det aktuella landet har undertecknat Haagkonventionen från år 1961 eller inte. En handling som utfärdats i ett land som anslutit sig till Haagkonventionen bör legaliseras med ett s.k. Apostille -intyg (stämpel eller intyg på papper). En handling som utfärdats i ett annat land bör legaliseras med s.k. Grand Legalisation.

%d bloggare gillar detta: