• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  april 2011
  M T O T F L S
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  252627282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Sverige har en del att lära av Finland om respekt och demokrati i politiken

Jyrki Katainen, samlingspartiet och Timo Soini, Sannfinländarna

En av många starka upplevelserna från valvakan i Finland söndagen den 17 april, som stannar i minnet, är alla partiers företrädares hederlighet, artighet och respektfullhet gentemot varandra under den långa kvällen. Inte ett ont ord om andra partier, deras politik, deras resultat, deras partiledare. Raka och tydliga uttalanden och inga bortförklaringar om varför det gått si eller så mycket sämre för olika partier.

Några röster:

Utrikesminister Alexander Stubb, Samlingspartiet: ”Rösterna har avgetts. Folket har talat.”

Statsminister Mari Kiviniemi, Centern: ”Man måste lyssna på folket.”

Jyrki Katainen, Samlingspartiet.: ”När ansvarskännande politiker sitter tillsammans i en regering så gäller det att ha Finlands bästa för ögonen och det kommer vi att ha.”

Timo Soini, Sannfinländarna: ”Vi ska högakta folkets vilja och skapa en god regeringsgrund.”

Jutta Urpilainen, Sdp, storsint: ”Perussuomalaiset (Sannfinl) har gjort ett enastående val och jag vill sända mina oförblommerade lyckönskningar till deras partiledare Timo Soini!”

Jag är stolt över Finland och finländarna! Politikerna ger credit åt varandra, de hugger inte varandra i ryggen. De pratar inte om att ”vi ska aldrig samarbeta med ett demokratiskt invalt parti” etc. De är raka och tydliga. Som statsminister Mari Kiviniemi när hon – direkt och utan löjliga undanflykter och förklaringar – sa att Centern har gjort ett katastrofalt dåligt val.

Jag är stolt över Finland och finländska politiker också för att de kommer att klara den helt nya, nu uppkomna situationen med ett nytt parti i riksdagen och regeringen, alldeles utmärkt. Finländska politiker känner ansvar för landet och folket och kommer att ta det ansvaret. De partier som ska ingå i regeringen (troligen Samlingspartiet, Sdp, Sannfinländarna och Sfp) måste komma överens om ett regeringsprogram. Alla måste kompromissa, men mest att säga till om har Samlingspartiet, som blev största parti. Å andra sidan var de tre stora partierna så jämnstora att alla måste vara beredda att lyssna på varandra och göra vissa eftergifter, var och en.

Några råd till svenskar, främst journalister men också politiker:

 • Behandla Finland som vilket annat självständigt land som helst, inte som en lillebror till Sverige.
 • Tro inte att Finland hela tiden sneglar på Sverige när dess regering och riksdag styr landet.
 • Tro inte att Finland har samma syn på demokrati som man har i Sverige.
 • Tro inte att politiken i Finland kan jämföras med politiken i Sverige.
 • Tro inte att det som Sverige gör styr eller i någon högre grad påverkar vad Finland gör.

Lyssna här på professorn i statsvetenskap vid Åbo akademi, Lauri Karvonen, när han på utsökt svenska förklarar hur politiken (riksdag och regering) fungerar i Finland. Man lär sig mycket!

Jutta Urpilainen, Sdp

Jyrki Katainen, Saml

Mari Kiviniemi, Centern

Alexander Stubb, Saml

Timo Soini, Sannfinl

Samlingspartiet blev riksdagens största parti: 44 platser, 6 färre än för fyra år sedan. Socialdemokraterna fick 42 mandat (-3) och valets överlägsna segrare. Sannfinländarna fick 39 mandat. Det är hela 34 flera än partiet hade tidigare. Det förra valets största parti, Centern, gjorde ett katastrofval och tappade 16 mandat. Centern har nu 35 mandat.

Vänsterförbundet fick 14 mandat (-3), De gröna 10 (-5), SFP behöll sina 9 mandat medan Kristdemokraterna tappade ett mandat och fick 6. Åland har en plats i riksdagen.

Nu inleds regeringsförhandlingar, under eldning av Jyrki Katainen, Saml. Ett regeringsprogram ska utarbetas och godtas av de partier som ska ingå i regeringen. Fortsättning följer!

© Denna blogg. OBS! Länka ALLTID till detta inlägg vid citat!

%d bloggare gillar detta: