• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  april 2011
  M T O T F L S
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  252627282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

I finländska medier 18 april – eftervalsrapportering

Som en del av ett eget litet folkbildande projekt om Sveriges östra grannland samlar jag då och då, under rubriken I finländska medier, notiser och citat ur artiklar antingen från finlandssvenska eller från finskspråkiga medier (och översätter till svenska). Det blir sporadiskt och givetvis är urvalet mitt, oftast sådant som jag tror att kan vara intressant för svenskar (som vet förvånansvärt lite om Finland). Läs, titta och lyssna gärna mer på finländska medier på bl.a. yle.fi, hbl.fi, vbl.fi, abounderrattelser.fi (på svenska). Stora finskspråkiga medier är bl.a. hs.fi, is.fi. il.fi, yle.fi.

Här är först den text jag skrev efter att valresultatet meddelats sent på kvällen den 17 april: Sverige har en del att lära av Finland om respekt och demokrati i politiken.

Här är klipp och notiser från finländska medier (mestadels finlandssvenska, eftersom jag då inte behöver översätta texterna).

De tre största partierna efter gårdagens val – Samlingspartiet, Socialdemokraterna och Sannfinländarna – är sannolikt de partier som bildar ny regering.

Sannfinländarna blir tredje största parti i den nya riksdagen med 39 ledamöter. Samlingspartiet är för första gången någonsin största parti med 44 riksdagsledamöter följt av SDP med 42 platser. SFP behåller sina nio mandat.

I MTV3:s morgonsoffa sade Sannfinländarnas ordförande och valets röstmagnet Timo Soini att Sannf sitter med i regeringsförhandlingarna med en egen agenda. ”Vi är inget utfyllnadsparti”, konstaterade han.

Sannfinländarnas Jussi Halla-aho, som har profilerat sig som mycket invandrarkritisk, säger att han allra helst skulle vilja bli migrationsminister. Halla-Aho säger att alla människor är välkomna till Finland så länge de inte blir till en börda för det samhälle de kommer till. Precis som andra partier tycker han och Sannfinländarna att de som kommer hit för att arbeta är välkomna. Finland ska också fortsätta att erbjuda skydd för dem som är flyktingar enligt internationell definition.

Sannfinländarnas ordförande, valets segrare, Timo Soini utlovar en förändring i Europapolitiken. Stödpaketet till Portugal kommer att förhandlas om. Han ville inte säga på vilka punkter paketet ska rivas upp – det viktigaste är att finländarna inte ska behöva betala för andras misstag. Stödpaketen till Grekland och Irland har visat att de inte fungerar. Nu ska saker börja göras på ett annat sätt i Europa, konstaterade Soini. Många utländska medier förutspår i dag att stödet till ekonomiskt trängda euroländer kommer att påverkas av Sannfinländarnas valseger.

Centern led en brakförlust i riksdagsvalet medan Sannfinländarna stiger till tredje största parti i den nya riksdagen. ”Resultatet är klart, vi förlorade. Centerns plats är i opposition. Folket har talat”, konstaterade Centerns partiledare avgående statsminister Mari Kiviniemi. Hon beskrev vidare resultatet som ”katastrofalt dåligt”.

En majoritet av de nyvalda riksdagsledamöterna vill minska mottagandet av invandrare och de skattefinansierade stöd som betalas till dem, enligt en sammanställning av ledamöternas svar i Yles valkompass.
Av Sannfinländarnas ledamöter håller alla helt eller delvis med påståendet. Inom Centern är siffran 85 procent, inom Samlingspartiet 79 procent och bland KD 67 procent. Bland SDP:s ledamöter ansåg 35 procent att mottagningen av invandrare ska minska, bland De Gröna 10 procent och bland VF 7 procent. Av SFP:s ledamöter tog alla avstånd från påståendet.

Inom den närmsta framtiden kommer Sannfinländarnas partiledare Timo Soini ta ställning till om han ställer upp i presidentvalet nästa år, skriver Ilta-Sanomat.

Sannfinländarnas valseger kommer inte nödvändigtvis att leda till en lika invandrarfientlig politik som i flera andra europeiska länder. Rasism tillhör inte Timo Soinis mål.

Silvia Modig, Peter Östman, Lars Erik Gästgivars och Alexander Stubb är nya svensk- och tvåspråkiga riksdagsledamöter. Den nya riksdagen får 18 svensk- eller tvåspråkiga riksdagsledamöter – lika många som hittills.

Regeringssonderingarna startar under ledning av Samlingspartiet, som blev största parti. Samlingspartiets och SDP:s partistyrelser kommer att mötas i morgon. Sannfinländarnas styrelse möts i övermorgon. På basis av resultatet ser det ut som om dessa tre partier kommer att försöka bilda regering. Samlingspartiet tror redan att regeringsförhandlingarna blir svåra.

Astrid Thors tog hem Svenska folkpartiets mandat i Helsingfors. När 100 procent av rösterna var räknade stod det klart att Astrid Thors fått 4964 röster. Jörn Donner fick 4873 och förlorade därmed kampen om Svenska folkpartiets mandat i Helsingfors.

Finska medier om vad andra länder rapporterar:

Ruotsin Bildt huolissaan Suomen vaalituloksesta. (Sveriges Bildt bekymrad över det finska valresultatet).

Expressen: Kataisen valittava ruton ja koleran väliltä. (Katainen måste välja mellan pest och kolera).

Suomen vaalit saivat runsaasti julkisuutta Venäjän mediassa. (Valet i Finland får stor publicitet i ryska medier).

Till slut: De flesta översättningarna påminner mera om det svenska namnet än det finska. Perussuomalaiset betyder egentligen ordagrant ”basfinländarna”, och ett bättre, mer korrekt namn hade varit ”Vanliga finländare”. Men så här har andra länder – också felaktigt översatt det nya, stora partiets namn:

I engelsk media heter partiet ”True Finns”, i Tyskland ”Wahren Finnen”. Tidningen Neue Zürcher Zeitung poängterar dock att partiet ordagrant skulle heta ”Gewöhnlichen Finnen”, översatt från finska Perussuomalaiset.

I Frankrike skriver man om partiet ”Vrais Finlandais, i ryska medier används begreppet ”Istinnye finny”.

Portugiserna och italienarna är på samma linje och använder namnet ”Verdadeiros Finlandeses” och Veri finlandesi”. I Spanien kallas de antingen ”Autenticos Finlandeses” eller Verdaderos Finlandeses”.

© Denna blogg. OBS! Länka ALLTID till detta inlägg vid citat!
%d bloggare gillar detta: