• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  april 2011
  M T O T F L S
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  252627282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Eftervalsrapportering i finländska medier 20 april

Ur finländska medier den 20 april 2011

Finlands beslut om stödpaketet till Portugal ska avgöras i riksdagens stora utskott. Övergångsregeringen lägger en proposition som tas upp där. Men avgående statsminister Mari Kiviniemi förklarar att en så stor fråga inte kan tas upp i riksdagen, det är den nya regeringens sak att fatta beslut om Portugals stödpaket.

Perussuomalaiset (Sannfinl) är redo att delta i förhandlingarna inför bildandet av en ny regering. Paryiets styrelse har idag smält sin valseger och analyserat de kommande regeringsförhandlingarna. Ordföranden Timo Soini vill att Persussuomalaiset ska sitta med i en regering som tar hänsyn också till deras målsättningar. Han vill inte i detta skede berätta vilka frågor som är ”tröskelfrågor” för Perussuomalaiset. Soini har också idag bekräftat att han är beredd att fortsätta som partiets ledare.

Perussuomalaiset (Sannfinl) är ett vänsterparti. Detta framgår av en utredning gjord av tidningen Helsingin Sanomat. Man har undersökt riksdagsledamöternas värdegrunder (arvomaailmaa) utgående från deras svar i valtesterna (vaalikoneet).

Det blir riksdagens stora utskott som avgör Finlands ståndpunkt om krishjälpspaketet till Portugal. Katainen ska presentera den ståndpunkt som vinner i stora utskottet som Finlands ståndpunkt på euroländernas finansministermöte den 16 maj. Statsminister Mari Kiviniemi (Saml) sade dock på tisdagen att en expeditionsministär inte kan föredra ett så viktigt ärende som Portugalpaketet för riksdagen.

Även i år hade den traditionella proteströstmagneten Kalle Anka många anhängare. Han återfanns på valsedlarna i både skriven och tecknad form. På en valsedel önskades alla åldringar allt gott tillsammans med ett par röda läppar, på en annan hyllades heavymusikern Ronnie James Dio. En del röstberättigade hade besvärat sig till vallokalerna för att skriva på röstlappen att de inte hittat en lämplig kandidat eller kort och gott ”jag bryr mig inte”.

Perussuomalaiset (Sannfinl) har fått ökat stöd också bland finlandssvenskar! Enligt en undersökning som Åbo akademi gjort, får partiet stöd av 2,7 % av finlandssvenskarna. Vid valet för fyra år sedan var motsvarande siffra endast 1 %. Perussuomalaiset är det enda partiet som officiellt motsätter sig ”tvångssvenskan” (=obligatorisk svenskundervisning i finskspråkiga skolor). Det enda andra partiet, förutom Perussuomalaiset, som fått ökat stöd i valet 2011 är Svenska folkpartiet, Sfp, som fick 70 % av finlandssvenskarnas röster jämfört med 67 % för fyra år sedan.

Perussuomalaisten (Sannfinl) Timo Soini har redan utsetts till konstverk. Todellisuuden tutkimuskeskus (ung Verklighetens forskningscenter) meddelar att de den 20 april inlett en 258 dagar lång storföreställning: ”Timo Soini”. Konstverket grundar sig på följande utgångspunkter:

 1. Timo är ett konstverk, en finländsk, nationell konsthappening i vår tid.
 2. Alla Timos framträdanden är delar av detta stora verk.
 3. Konstveket speglar hela Finlands folk: Timo är som han är, eftersom vi är som vi är.

Todellisuuden tutkimuskeskus är känt för sina experimentella teaterprojekt.

© Denna blogg. OBS! Länka ALLTID till detta inlägg vid citat!
%d bloggare gillar detta: