• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  april 2011
  M T O T F L S
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  252627282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

I finländska medier 28 april

Som en del av ett eget litet folkbildande projekt om Sveriges östra grannland samlar jag då och då, under rubriken I finländska medier, notiser och citat ur artiklar antingen från finlandssvenska eller från finskspråkiga medier (och översätter till svenska). Det blir sporadiskt och givetvis är urvalet mitt, oftast sådant som jag tror att kan vara intressant för svenskar (som vet förvånansvärt lite om Finland). Läs, titta och lyssna gärna mer på finländska medier på bl.a. yle.fi, hbl.fi, vbl.fi, abounderrattelser.fi (på svenska). Stora finskspråkiga medier är bl.a. hs.fi, is.fi. il.fi, yle.fi.

I finländska medier 28 april

Helsingin Sanomat har publicerat en filmsekvens om sannfinländske riksdagsledamoten Teuvo Hakkarainens, 51-årig sågverksföretagare från Viitasaari, första dag i riksdagen, där han förklarar dagens asylpraxis:

”En negergubbe kommer till gränsen, och fast han inte kan säga annat än ”asyl”, så blir han vips insläppt i landet.”

Teuvo Hakkarainen är en av de många nyinvalda riksdagsledamöterna. Han förklarar sitt famösa yttrande om invandrare med att han är från landet, där man talar om saker och ting på ett annat vis:

”På landsbygden talar vi klarspråk. Jag gjorde ett misstag i min spontana kommentar. Man lär sig av sina misstag.”

Hakkarainen är även gramse på alla muslimer som ”dräller omkring” och som börjar ”tjuta” från minareterna klockan fem på morgonen, och han ger prov på hur en muslimsk böneutropare låter i hans öron.

Till Yles nyheter säger Teuvo Hakkarainen att man i Finland hittills har förskonats från den sortens oväsen han talar om, men att han är orolig för framtiden.

”Hur blir det sedan när hälften av befolkningen är muslimer?”

På frågan om dylika yttranden lämpar sig för en parlamentariker, svarar Hakkarainen att han ännu inte riktigt kan sitt jobb.

”Men jag håller på att lära mig … Jag är ju från landet. Säkert kan jag missta mig med enstaka formuleringar – det är sånt som händer. Jag lär mig av mina misstag.”
————————————

Sannfinländarnas ordförande Timo Soini har tvingats lägga sig i i en av partiets nya riksdagsledamöters vokabulär. Soini hade ett samtal med riksdagsledamoten Teuvo Hakkarainen efter att det blivit ett liv om dennes uttalanden om utlänningar.

Soini förklarade för Hakkarainen att denne i framtiden måste hålla tungan rätt i mun, sedan Hakkarainen i en internetintervju i Helsingin Sanomat klagat över ”negergubbar” som kommer till Finlands gräns, och varnade för minareter som kan komma att resas i Helsingfors och störa stadsbornas frid genom böneutrop. Han imiterade också ett böneutrop. Timo Soini meddelade:

”Jag har samtalat med Hakkarainen och hoppas att den typen av språkbruk inte upprepas.”

Sågverksföretagare Hakkarainen från Viitasaari var själv förundrad över den uppmärksamhet han väckt och påpekade att på landet talar man mer rakt på sak. Han försvarade sig:

”Jag kan inte allt det här och gjorde ett lite felaktigt ordval. Men man lär av sina misstag.”
————————————

Jyrki Katainens (Saml) sonderingsfrågor inför regeringsförhandlingarna stod på agendan när SFP:s arbetsutskott sammanträdde i Helsingfors i dag.

Enligt utskottsmedlemmen Nils Torvalds (pappa till Linus Torvalds, han med Linux. Min anm.) var diskussionen ändå till största delen avvaktande:

”Det är inte så mycket vi kan säga från vår sida. Min tippning är ändå att Katainen kommer att få ganska luddiga svar av Socialdemokraterna och i synnerhet Sannfinländarna. Han kommer att befinna sig i en besvärliga sits där han är tvungen att tolka vad Sannfinländarna säger.”
————————————

Ledamöter som suttit länge i riksdagen har väckt debatt om Sannfinländarnas roll i centrala utskott. Sannfinländarna fick ordförandeskapen i de för utrikes- och säkerhetspolitiken centrala utrikes- och försvarsutskotten.

Försvarsutskottet leds av Jussi Niinistö och utrikesutskottet åtminstone tills vidare av Timo Soini själv. Den nye ordföranden i försvarsutskottet har bland annat uttalat sig för att Karelen ska återlämnas. Pekka Haavisto (De gröna) säger:

”Utskottens ordföranden måste klara av att utomlands klargöra vad som är Finlands linje. Det största frågetecknet är hur de nya ordförandena kommer att balansera sina egna åsikter och den godkända linjen i riksdagen.”

Haavisto sitter i såväl utrikes- som försvarsutskottet. Han påminner om att Sannfinländarna efter sin betydande valseger har rätt till viktiga utskottsplatser. Men han jämför också situationen med den förra riksdagsperioden, när utrikesutskottet leddes av veteranen Pertti Salolainen, Samlingspartiet:

”Salolainen har en lång karriär och diplomatisk erfarenhet och dit har Sannfinländarna en mycket lång väg. Det kommer att bli en rejäl lektion för alla.”

%d bloggare gillar detta: