• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  april 2011
  M T O T F L S
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  252627282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

En migga funderar kring ett nytt ”asylfall” som svenska medier verkar förhålla sig lite för okritiskt till.

En migga skriver:

Jag hörde i P1 Konflikt (http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?ProgramId=1300&grupp=9035) den 30 april om en asylsökande från Sudan som hade ”dumpats” i Ghana 1995. Utan id-handlingar och med av en språkanalys.  Där hade han fängslats i några år och hade fått TBC, och nu är han tillbaka i Sverige sedan 2007 och har ansökt om asyl igen. Dessutom vill han ha 10 miljoner  kronor i skadestånd.

Den här berättelsen väcker fler frågor än vad den avslöjar eller upplyser om.

Varför behövdes det en språkanalys för att verkställa avvisningen av den här mannen? Han visste väl i vilket land han var medborgare, varför visade han då inte sina identitetshandlingar alternativt skaffade nya från sin ambassad?

Har mannen vistats i Ghana sedan 1995? Vad har han gjort och var har han varit efter ”några år i fängelse i Ghana”, d.v.s. de senaste ca 12-13 åren? Hur – och varför – kom han till Sverige denna gång? Enligt programmet i radio, hade han ”fått komma ombord på en båt”. Har han visat upp sitt pass nu? Eller båtbiljetterna? Varifrån åkte han båt till Sverige, från Ghana? Från Sudan? Har han asylskäl eller har han ansökt om asyl för att ansöka om skadestånd? För vad? Han kunde ju lätt ha bevisat sitt medborgarskap, d.v.s. vilket land han faktiskt kom ifrån!

Nu läser jag också (Aftonbladet 30 april – http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12955732.ab) att den här personen egentligen är från Uganda! Han visste att man inte får asyl om man säger att man är från Uganda och därför sa han att han var från Sudan. Varför säger han då, i radioprogrammet Konflikt den 30 april, att han är från Sudan?

Jag tycker att det är hemskt att han hamnade i häkte i Ghana, men vem är ansvarig för det? Det måste ju faktiskt vara han själv, om man ska vara ärlig. Hade han plockat upp sitt ugandiska pass så hade han ju fått åka hem.

Så, när den här Peter kom till Sverige och sökte asyl så sa han att han var från Sudan. Han visade inga handlingar och han hade inga som helst asylskäl. Han fick därför avvisningsbeslut och avvisades till det land som språkanalysen pekat ut att han kom ifrån. Det blev fel, men Peter kunde lätt ha sluppit det hela genom att tala om att ”jag kommer egentligen inte från Sudan, här är mitt pass, ta mig hem”. Ärligt talat: ett visst litet ansvar har väl också den asylsökande själv!

Kommentar: Jag håller med miggan som skrivit ovanstående om, att det finns många frågor som inte besvaras och som man i radioprogrammet undviker att ställa eller ens reflektera över. Och att det helt verkar saknas vilja att utkräva minsta ansvar av den här mannen själv, som lätt hade kunnat återsändas hem till rätt land. Han hade bara behövt talat om sanningen om vilket land han var medborgare i och skaffa resehandlingar från sitt hemlands ambassad.

Man kan också undra lite över att en svensk advokat ska driva ett skadeståndskrav på 10 miljoner kronor mot svenska staten (!!!) för en man som inte haft rätt enligt utlänningslagen att få uppehållstillstånd i Sverige och som själv till stor del verkar vara  skuld till det som hänt honom. Mannen har ju från första början förfarit bedrägligt i Sverige, han hade inga asylskäl och hade hört att man inte fick asyl om man från Uganda så han serverade en falsk historia och ljög om varifrån han kom. Så för vad anser advokaten att svenska staten ska betala honom 10 miljoner kronor? Av skattebetalarnas pengar, skattebetalarna som blev lurade från första början av den här mannen, som kostade en hel del att processa genom asylsystemet på helt falska premisser och som genom sina lögner medverkade till att försätta sig i den situation han hamnade i. Och som nu är här igen, utan asylskäl…

© Denna blogg.
%d bloggare gillar detta: