• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  april 2011
  M T O T F L S
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  252627282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Finlands riksdag har fått en talman med en annan religion

Finland är landet där vad som helst kan hända – och gör det. Kontrasternas land. Det är ett land och ett folk som det inte går att lägga ett svenskt raster över, som svenska journalister, politiker och andra enögt och fantasilöst tycks tro. Lika lite som man med finländska raster kan se på och kritisera Sverige…

Finland är ett land där demokratibegreppet är starkt, åsikts- och yttrandefriheten hålls högt, känslan för landet och folket är grundmurad, detta efter att folket genomkämpat hårda krig och lidit svåra umbäranden för att uppnå dessa friheter. Det är ett land och ett folk som inte liknar Sverige, mer än på ytan. Ett land som mentalt, historiskt och i synen på samhället och vad som är bra för landet. och folket, går sin egen väg på ett sätt som långt ifrån alltid (snarare sällan) sammanfaller med den väg man går i Sverige.

Detta hände när den nya riksdagen tillträdde och den traditionsenliga gudstjänsten skulle hållas:

I samband med förberedelserna inför gudstjänsten vid den nya riksdagens öppnande, stod arbetsgruppen inför en intressant situation. Den judiske riksdagsledamoten Ben Zyskowicz (Saml) hade nämligen den 27 april valts till talman!

Enligt protokollet ska den ekumeniska öppningsgudstjänstens text läsas av riksdagens talman. När planeringen av gudstjänsten gjordes för flera månader sedan, beslöt man att låta den svenskspråkige liturgen Mårten Lindblom läsa ur Jonas bok i Gamla testamentet och låta riksdagens talman läsa texten om apostlarnas gärningar i Nya testamentet.

När den judiske riksdagsledamoten Ben Zyskowicz valdes till talman, funderade de som ansvarade för gudstjänsten över hur det skulle gå med textläsningen.

Såvitt känt har det aldrig tidigare hänt att en representant för ett annat trossamfund (än det luterska) har läst en text vid riksdagens öppningsgudstjänst.

Det berättar domkyrkans övervaktmästare Petri Oittinen.

Zyskowicz hade alltså en chans att skriva kyrkohistoria. Och det kom också omedelbart besked från utrikesministeriets protokollavdelning om att Zyskowicz vill läsa texten vid gudstjänsten. Men han ville läsa ett stycke ur Gamla testamentet, varvid texterna byttes ut mot varandra vid gudstjänsten som hölls i torsdags (28 april). Det stycke som Zyskowicz läste ur Jonas bok, handlade om hur en stor fisk sväljer Jona och hur Jona ber i fiskens buk.

Han läste texten mycket bra!

Tyckte övervaktmästare Oittinen, som tackade Zyskowicz för hans läsning.

Källa bl.a.:
© Översättning: Merit Wager
%d bloggare gillar detta: