• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

I finländska medier 6 maj

Som en del av ett eget litet folkbildande projekt om Sveriges östra grannland samlar jag då och då, under rubriken I finländska medier, notiser och citat ur artiklar antingen från finlandssvenska eller från finskspråkiga medier (och översätter till svenska). Det blir sporadiskt och givetvis är urvalet mitt, oftast sådant som jag tror att kan vara intressant för svenskar (som vet förvånansvärt lite om Finland). Läs, titta och lyssna gärna mer på finländska medier på bl.a. yle.fi, hbl.fi, vbl.fi, abounderrattelser.fi (på svenska). Stora finskspråkiga medier är bl.a. hs.fi, is.fi. il.fi, yle.fi.

I finländska medier 6 maj

Riksdagens stora utskott ska på onsdag 11 maj slå fast Finlands ståndpunkt i fråga om Portugalpaketet. Det är meningen att Finland ska gå i borgen för drygt en miljard euro av Portugals lån. Riksdagens stora utskott fick på fredagen, 6 maj, en rapport om situationen i de förhandlingar om Portugalpaketet som leds av Kimmo Sasi (Saml).

SDP har en nyckelposition. Under fredagen 6 maj kommer Kimmo Sasi att diskutera per telefon med riksdagspartiernas representanter.

Centern har lämnat gruppen som försöker få fram ett ställningstagande som riksdagens majoritet stöder när det gäller Portugalpaketet och EU:s tillfälliga och permanenta stödmekanismer. Sasi:

Jag kommer inte att rapportera till utskottet om hur gruppens förhandlingar framskrider, för jag har ingenting att berätta.

SFP och Samlingspartiet är mest beredda att godkänna stöden. Vänsterförbundet och Sannfinländarna har klargjort att de inte godkänner EU-stöden. Kimmo Sasi (Saml.):

Nu är SDP i en nyckelposition. Socialdemokraterna är ett stort parti och många väntar på vad de ska säga.

Förhandlingarna om partiernas inställning till stödpaketet till Portugal stampar på stället.

I går kväll (5 maj) lyckades grupperna inte heller komma fram till några konkreta resultat. Klart blev i alla fall att Sannfinländarna fortfarande röstar emot stödpaketet. Centern har dragit sig ur förhandlingarna tillsvidare.

Lobbying förs också på hög nivå – chefen för Europeiska centralbanken Jean-Claude Trichet uppges ha diskuterat Portugal-frågan med tre partiledare under sitt besök i Helsingfors

Riksdagens förre talman, Samlingspartiets Sauli Niinistö kräver ändringar i det stödpaket till Portugal som nu förbereds. Han vill att man ska öka antalet parter som ställs till svars för skuldkrisen. Det skulle göra att Finlands andel av stödet till Portugal minskar.

Niinistö föreslår att man nu ska använda samma mekanism som då Irland fick stöd. Då deltog också EU-kommissionen i stödåtgärderna och det gjorde att man fick med länder utanför eurozonen.

Både regeringssonderaren Jyrki Katainen (Saml) och EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn (C) säger att stödet till Portugal är nödvändigt för att undvika en ny global finanskris. Sauli Niinistö tycker att det argumentet kräver mer precisering.

Sannfinländsk riksdagsman håller sitt löfte: Skänker bort hela sin lön till vården.

Prosten Anssi Joutsenlahti skänker hela sin riksdagslön till vårdarbete så länge han är riksdagsledamot. Det blir en enormt stor summa. Han säger:

När jag kandiderade, på Timo Soinis begäran, för fyra år sedan, då lovade jag donera halva min lön. Nu donerar jag hela lönen eftersom jag vill vara ett gott föredöme och visa att jag som riksdagsman inte fyller mina egna fickor utan går folkets ärenden.

Joutsenlahti säger, att han klarar sig på sina drygt 1.000 euro som han får i pension och att han inte behöver någon riksdagslön:

Det står varje riksdagsledamot fritt att göra som jag. Men jag får knappast några efterföljare. Som präst vill jag värna om mina medmänniskor.

Joutsenlahti vet ännu inte hur mycket han får i riksdagslön:

Jag har inte fått något lönekvitto än. Inklusive skatt är det säkert över 4.000 euro i månaden under minst fyra år – om riksdagen håller ihop så länge. Första gången jag kom in i riksdagen, 1979, då var Kekkonen redan i så dåligt skick att han inte klarade att splittra riksdagen. Efter det har den inte splittrats och jag tror inte att det blir förtida val. Folket har talat och nu får det vara slutsnackat.

Joutsenlahtis riksdagsledamotslön räcker till en anställd som jobbar på Lohikko ålderdomshem och till en hemsjukvårdare i Kankaanpää. Joutsenlahti säger att han också kommer att verka som präst på begäran av privatpersoner i Kankaanpää och dess grannkommuner. också det utan att ta betalt.

Om församlingen ber mig att hoppa in, då får jag ersättning för mitt arbete.

Citat ur artiklar. Översättningar från finska © Merit Wager.
%d bloggare gillar detta: