• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  juni 2011
  M T O T F L S
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  27282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

En inte helt enkel historia – om Thang och Ly

I Hylte bor två vietnamesiska pojkar, bröder (enligt uppgift), Thang 16 år och Ly, 19 år. De hör till de barn som kom till Halmstadstrakten i samband med den stora barnsmugglingshärvan som ledde till en mycket omfattande rättegång där massor av vietnameser var inblandade. Det skrevs och rapporterades mycket om detta, det var en otrolig soppa. Läs bland annat här:

Åtal i stor härva av barnsmuggling – SvD 1.2 2008
Skengifte för 120.000 – GT 26.2 2008
Barnen skickas tillbaka – GT 27.2 2008
35 åtalas för smuggling av människor- Svd 4.3 2008

Migrationsminister Tobias Billström sa för drygt tre år sedan:

Barnen har anhöriginvandrat tillsammans med blufföräldrar som tagit sig hit med hjälp av falska identiteter. De har inte kommit hit som asylsökande.

Ett ensamt barn som saknar skyddsbehov ska så snabbt som möjligt återförenas med sina föräldrar i hemlandet, fortsätter han. Då är det viktigt att man hittar en mottagare till barnet, men det behöver inte vara en förälder eller släkting även om det ligger nära till hands.

Migrationsministern har givetvis helt rätt, ingen kan säga något annat. MEN…

Det stora MEN som finns i fallen Thang och Ly är tidsaspekten. Det rätta hade givetvis varit, som ministern också sa, att alla dessa barn och ungdomar omedelbart hade sänts tillbaka till sitt hemland. Alltså alla de som smugglats hit på grunder som var så falska och bedrägliga att man nästan inte kunde reda ut vem som var vem, varför de kom hit, hur de kom hit, vem som vann resp förlorade på att de togs hit, om de biologiska föräldrarna sålt sina barn eller om barnen kidnappats etc. Det var/är en riktigt smutsig, riktigt vidrig härva, ett oerhört grymt och cyniskt hanterande av barn. Men barnen, Thang och Ly, var 9 resp 12 år gamla, kan inte lastas för någonting, de är oskyldiga och har inte kunnat styra sitt öde!

Tyvärr är tidsaspekten – lång tid i Sverige – inte asyl- eller uppehållstillståndsgrundande. Någon ”tidsparagraf” finns inte i utlänningslagen. Men ändå: den faktiska, obestridliga tiden som dessa två pojkar vistats här, gått i skola, lärt sig svenska etc är sju år och sju år av en 16-årings resp 19-årings liv är mycket lång tid. Och någonstans träder väl regeln om ”särskilt ömmande skäl” in, kanske skulle den kunna tillämpas för en minderårig som bott och levt i landet i nästan halva sitt korta liv?

Det är svårt, det här. Jag måste mycket starkt poängtera att jag inte läst en enda handling och verkligen inte kan påstå att jag känner till dessa två pojkars situation mer än genom det som stått att läsa i Hallandsposten och som rapporterats i SR Hallandsekot (se nedan). Och genom den blogg – Låt dem stanna – som stödtruppen kring pojkarna nyligen startat. Dessa människors engagemang och känsla för de här pojkarna är beundransvärd och även fullt förståelig. Det behövs goda människor som reagerar och agerar och gör vad de kan för att bringa reda i snåriga och komplexa avgöranden som får stor betydelse för två unga människors liv. Och som tänker som ”vanligt folk” och med hjärtat. Det är hoppingivande, aldrig fel, med den sortens solidaritet och vilja att hjälpa i svåra lägen.

Men man måste förstås också vara realistisk. Och är man det så inser man att det blir ingen lätt match för stödtruppen att driva igenom det som de och pojkarna vill: att Thang och Ly ska få stanna i Sverige. Faktum är att det blir en nästintill omöjlig match. Men även om lagen egentligen inte ger utrymme för att pojkarna ska beviljas uppehållstillstånd så kan det vara värt att försöka få kombinationen ”särskilt ömmande skäl”, tidsaspekten (mycket lång tid i Sverige) och barnkonventionen prövad. Själv önskar jag att det fanns ett lagrum som kunde tillämpas på barn som utsatts för brott och kriminell verksamhet och själva är helt oskyldiga; ett lagrum som skulle ge möjlighet och rätt för barn i Thangs och Lys situation att efter så lång tid i landet själva få besluta var de vill vara. Men det förutsätter att man, åtminstone när det gäller Thang som är omyndig, hittar föräldrarna, och att de ger sitt medgivande till att han stannar i Sverige. Ly är myndig och har rätt att fatta egna beslut. Han var också ett litet barn när han fördes till Sverige utan att ha någon egen talan.

Här finns några av artiklarna i Hallandsposten som berättar pojkarnas historia, även om det inte verkar som om någon av journalisterna har läst handlingarna i deras fall… Men jag kan ha fel..

Pojke offer för smuggling – SR Hallandsekot 24.5 2011
Tidsfristen ute för Thang Nguyen – Hallandsposten 31.5 2011 (på den här nätsidan finns ett stort antal länkar till andra artiklar om fallet/fallen med de två pojkarna Thanhg och Ly).

%d bloggare gillar detta: