• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  juni 2011
  M T O T F L S
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  27282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Citat ur Barnombudsmannens årsbok 2011

Diverse citat ur Barnombudsmannens årsbok 2011 med rubriken Tid för barnet – värde åt uppfostran:

Barnets rätt till uppfostran är också temat för nästa Barnens rättigheters dag i november 2011. Man får inte låta barn och ungdomar växa upp ensamma.

Man måste förbättra föräldrarnas möjligheter att arbeta deltid och skapa förutsättningar för uppfostran.

Man kan med fördel fråga barn också om svåra angelägenheter. Barnombudsmannen bad i en enkät barn och unga ge förslag till sätt att minska förekomsten av kroppslig aga. Barnen ansåg att det effektivaste sättet att minska kroppslig aga är att hjälpa föräldrarna med deras problem. De önskade också mera information och hjälp för barn och ungdomar som upplevt kroppslig aga. Resultaten av enkäten användes av en arbetsgrupp vid social- och hälsovårdsministeriet, som under ledning av barnombudsmannen behandlade olika sätt att få ett slut på användningen av kroppslig aga.

För barnen är det viktigt att få de egna föräldrarnas omsorg och stöd, bra mat, tillräckligt små undervisnings- och vårdgrupper samt hjälp av skolan då det gäller att knyta vänskapsband och minska mobbning. Barn vill också gärna ha tillgång till mångsidiga klubbar och fritidssysselsättningar, där tävling och träning inte nödvändigtvis är huvudsaken.

Med tanke på barnen och de ung är den bästa hjälpen för en god uppväxt att vara omgiven av bekanta människor som stöder och uppmuntrar. Bland orsakerna till att barn inte mår bra finns ofta brutna människorelationer, gräl, diskriminering och avsaknad av en vuxen persons omsorg.

Små barn önskar kortare vårddagar och barn i skolåldern mera tid med familjen. Barnuppfostran kan inte skötas på distans utan den kräver tid och närvaro: de egna föräldrarnas betydelse för barns och ungas uppväxt samt bra interaktion redan under spädbarnsåldern skapar välmående i vuxen ålder.

Låt oss ge värde åt barnen och tid för uppfostran!

Och om Barnets rätt till uppfostran, som är temat för Barnens rättigheters dag 20.11.2011:

 Barnet har rätt till uppfostran.
 Låt inte barnet växa upp ensamt!
 Uppfostran är ingen självbetjäning.
 Tid för barnet – värde åt uppfostran!
 Varje människa uppfostrar genom sitt exempel i vardagen.
 Uppfostra med auktoritet – inte med våld!

%d bloggare gillar detta: