• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  juli 2011
  M T O T F L S
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

En bloggläsare om den svenska rapporteringen kring händelserna i Norge

Så här skriver en bloggläsare (se nedan), en ”vanlig” människa, inte en journalist med önskan om att kalla sig ”expert” och synas överallt. En ”vanlig” människa som förmår tänka klarare och klokare än många av dem som kastar sig på datortangenterna och sänder hemska pekoral till kvällstidningar och andra och får dem publicerade. Det är ett obehagligt att läsa och ta del av texter som rafsats ihop i all hast där många sett en chans att marknadsföra sig själva och kanske att sälja sina nya böcker och sina tjänster eller bara för att få vara med ännu mer i offentligheten. En ”vanlig” människa har oftast inga sådana önskningar eller behov och det som den här bloggläsaren har skrivit är väl värt att läsa och fundera kring. Texten publiceras med personens godkännande.

Jag måste bara få skriva av mig till någon, har läst dina vettiga inlägg på din blogg de senaste dagarna.

Jag vet inte om jag ska spricka eller må illa när jag läser debattartiklarna på Newsmill och i andra medier. Den ena ”förklaringen” efter den andra om varför det som skedde i Oslo och på Utöya skedde.

Jag tycker det är att förringa offren och deras upplevelse när man gör så. Det är som om man indirekt säger till offren att de ska ha förståelse för mördaren, han kunde inte hjälpa det, han hade blivit påverkad att bli som han blev och göra det han gjorde. Alla dessa ”förklaringar” från att vuxna inte visar barn tillräcklig respekt (och så får man bra reklam för sin bok också när man skriver denna artikel…) och att barnen därför blir som Breivik, till att debatt om invandring är orsaken och hade man bara hållit tyst så skulle inte det som skedde skett.

Jag menar: Ett ont geni det är ett ont geni som verkar, oavsett vad han har för bevekelsegrunder. Han kunde lika gärna ha varit Stalinvurmare – hade man då bett Ohly begrunda hur han bidragit till att forma honom? Eller om han varit islamist – hade man då bett en fredlig moské i t.ex. Växjö att begrunda vilken roll de spelade i att mördaren gjorde det han gjorde? Eller kanske han blev som han blev för att man inte fick diskutera invandring? Det är fritt fram (för svenskar!) att hitta på egna orsaker.

Visst – man vill ha en rationell förklaring på allt, allt ska ha en orsak. Det är som om man säger att ondska inte existerar. Visar den sig måste den ha en förklaring, säger man.

Men – godhet finns. Ondska finns. Det finns saker som inte kan förklaras. En dåres handlingar, ett ont geni, en sjuk hjärna men oerhört intelligent. Det kan inte förklaras. Det kan inte ursäktas med något. Det är bara ont.

Kort sagt – jag är så himla trött på dessa svenska förståsigpåare. Det är alltid ”nån-annan-ismen”som gäller i det här landet.

© Denna blogg.
%d bloggare gillar detta: