• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  juli 2011
  M T O T F L S
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

DO:s kritik mot hur romerna behandlats

Och – om inte inlägget ”Huka er i bänkarna, nu laddar han om” – räcker för att visa romernas obetydlighet när majoritetsbefolkningen (läs folk i regeringskansliet) vill skapa ett eget Romskt sekretariat att försörja sig på i 20 år, så är här ett citat ur ”särskilt yttrande” från Diskrimineringsombudsmannen, DO, Ärende OMED 2007/223 Handling 82, 2010-07-14. Det verkar inte som om statssekreteraren, som ger sig på mig när jag för fram fakta, har läst detta heller:

Särskilt mot bakgrund av denna historiebeskrivning är vi dock bekymrade över att den romska delaktigheten varit begränsad i utredningsarbetet. Förutom de mera principiella invändningar och legitimitetsproblem som detta förhållande för med sig finns det anledning att tro att bristen på romsk delaktighet även påverkat kvaliteten i förslagen. Vi saknar en strukturerad genomgång och analys av de relevanta konventionsbundna rättigheternas status för romer i Sverige. Vi efterlyser vidare som ett led i detta en mera stringent analys av och förslag på hur bristerna i dagens situation kan avhjälpas. Vi menar att romsk delaktighet åtminstone delvis kunnat bidra till att man nått längre i dessa delar. Vi saknar slutligen också förslag som åsyftar att säkerställa övervakningen av Sveriges folkrättsliga åtaganden i förhållande till romers rättigheter.

Och:

Delegationen beskriver dock situationen för romer i flera avseenden på ett svepande sätt och utan djupare analys av de uttryck som antiziganismen och diskrimineringen tar sig.

Samt:

Det är vår uppfattning att delegationens arbete brister i fråga om romsk delaktighet, vilket försvagat förutsättningarna för djupare analys och påverkat utredningsförslagets legitimitet på ett negativt sätt.

Det lät så fint, det statssekreterare Jasenko Selimovic skrev i en av sina hittills två replikermin krönika  och min replik i Gotlands Allehanda:

Regeringen arbetar i samråd med romer med att ta fram en strategi för att förbättra situationen för den romska gruppen. Detta arbete kräver uppriktighet och ärlighet.

Just det: ”uppriktighet och ärlighet”. Jag önskar romerna all lycka till i kampen för sina rättigheter och att de får stöd av Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, Thomas Hammarberg.

© Denna blogg.
%d bloggare gillar detta: