• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  augusti 2011
  M T O T F L S
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Maria Elementarskola får ny rektor (igen)

Jag har här på bloggen följt turerna på Maria Elementarskola och skrivit en hel del om dem, men också om själva skolan och dess ”starka kvinna”, Märta Franson. Det senaste inlägget hade rubriken Ännu en rektor sparkas från Maria Elementarskola.

I tidningen Södermalmsnytt, i en artikel med rubriken Hon tar över efter krisen på Maria Elementar (5 augusti), presenteras vem som nu tar över rektorsrollen på skolan där rektorerna avlöst varandra (inte bara de två senaste, det är flera som fått gå – och i vissa fall fått komma tillbaka också…). Att Cecilia Haage Lönn själv har varit elev i skolan och känner dess bakgrund och anda, är en fördel. Det är en mycket speciell skola och hon har rätt, när hon i intervjun i artikeln säger:

Det är värt att tänka på att utan Märta Franson hade skolan inte existerat. Märta har arbetat hela livet med Maria Elementar skola, hon har byggt upp ekonomin och hon har sett till att skolan har fått bra lokaler. Hon lyckades skapa en opinion för skolan i en tid då det inte fanns privatskolor och lyckats att få den att fungera. Det är hennes livsverk och det måste man respektera.

Det här har jag också berättat om i tidigare inlägg och det är något som borde ha vägts in vid tidigare rektorstillsättningar. Och det här har – förstås – Märta Franson och kretsen kring henne (styrelsen) inte tagit på tillräckligt allvar. Missarna när det gäller rektorstillsättningar och även när det gäller tillsättningen av lärare har genom ¨åren varit ganska många och alla dessa missar har både kostat stora pengar och mycket oro i lärarkåren och bland föräldrarna.

Den nya rektorn måste vara tuff och stark. Hon måste kräva att få vara rektor med det ansvar som en sådan position kräver och inte assistent till, eller språkrör för, Märta Franson. Tyvärr tror jag dock inte att det kommer att fungera med denna rektor heller (efter en kortare ”smekmånad”) och har tidigare skrivit om att Maria Elementarskola borde läggas ner. Av Märta Franson, som har funnits i den sedan 1948. Jag är fortfarande av samma mening.

Här finns alla mina tidigare texter om skolan och turerna kring den.

%d bloggare gillar detta: