• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  oktober 2011
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan titel lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Socialdemokrater: Föreslå skärpta krav för att få svenskt medborgarskap i stället!

Socialdemokraterna vill göra det möjligt att utvisa nya svenska medborgare (invandrare). Tanken är att det ska stävja gängkriminalitet. Jag förstår tanken. Men det är både feltänkt och att börja i fel ände.

I minst sju länder (troligen fler) kan återkallande ske av ett förvärvat medborgarskap av en invandrad person med ett annat medborgarskap från början. Detta får ske vid extraordinära tillfällen, vid mycket grov kriminalitet eller aktioner ägnade att skada rikets säkerhet. Men i inget land som jag känner till kan man utvisa personer som man har beviljat medborgarskap.

Förslaget om utvisning av kriminella personer från andra länder; personer som alltså beviljats svenskt medborgarskap, kommer från Ilmar Reepalu (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö. Han vill införa snabbare medborgarskap med en form av prövotid under några år, under vilken tid den som döms för grova brott kan utvisas ur landet. Han säger till TT:

Många av de här gravt kriminella gängen som kommer hit håller sig lugna till dess att de får sitt medborgarskap, och har sedan Sverige som någon form av plattform för internationell kriminell verksamhet. Fängelse är inte tillräckligt avskräckande i de här fallen. Det enda verkningsfulla i det läget hade varit att kunna utvisa.

Man kan förstå att hans frustration är mycket stor och Ilmar Reepalu har rätt i, att en tid i svenskt fängelse inte avskräcker grovt kriminella personer från andra länder. Men förslagen om snabba, temporära medborgarskap och att man ska kunna utvisa personer med svenskt medborgarskap är helt feltänkta. Det är i stället långt tidigare man måste börja, nämligen redan i asylprocessens allra första skede.

Det borde vara absolut självklart att man kräver att människor som söker skydd här styrker sin identitet och sin nationalitet, det kan nästan samtliga – säkert minst  98 % av alla – göra. Ändå accepterar man i Sverige att 95 % inte är det när de söker asyl… Det händer att människor har begått brott redan i hemlandet och sökt sig till Sverige för att fortsätta bedriva brottslig verksamhet här. Genom de förbättrade fingeravtrycksregistren inom Schengen-området kan man också på nolltid kontrollera om personerna redan har uppehållstillstånd i något annat EU-land (ganska vanligt enligt miggorna) och om man begått brott i andra europeiska länder. Utlänningslagstiftningen ger inte rätt till inträde i landet, bostad, sjukvård, utbildning och skattefinansierad försörjning åt kriminella som försökt ljuga sig in i landet!

Personer som sökt sig till Sverige och beviljats uppehållstillstånd bör kunna visa att de vill bli goda och produktiva medlemmar av det svenska samhället, och ett bra förslag är, att tiden innan man kan söka och beviljas svenskt medborgarskap förlängs. Åtta eller tio års prickfritt leverne i landet, dokumenterade kunskaper i landets språk, ett fläckfritt brottsregister, egen försörjning är rimliga krav att ställa på den, som vill upptas som medborgare i sitt nya hemland.

Sammanfattning: Sätt alltså in krutet i början, i själva asylprocessen. Svenska staten har en skyldighet att veta vilka den beviljar uppehållstillstånd och folket har rätt att veta vilka människor som uppehåller sig i landet. Sverige har ingen skyldighet att bevilja vare sig PUT eller medborgarskap åt kriminella. Och om medborgarskapskravet innefattar språkkunskaper, en hederlig vandel och att man försörjer sig själv så blir det något för alla ”normala” invandrare att sträva efter och något som kriminella invandrare aldrig kan få. De som begår brott utvisas i stället.

Några lästips:
”Inför temporärt medborgarskap” – Kvällsposten
Reepalu vill utvisa svenska medborgare – SVT Sydnytt
Får bakläxa för förslag om utvisning – Sydsvenskan
Reinfeldt avvisar utspelet – Sydsvenskan
Reepalus utspel ett röstfiske i SD-land – Aftonbladet
S backar om utvisningsförslag – TV4 Nyheterna
Morgan Johansson backar om utvisningar – SR Ekot

Och till slut:
Det skadar inte om Sverige lär sig av andra länder från bloggen, maj 2007

© Denna blogg.