• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  november 2011
  M T O T F L S
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Varför ljuger Dagens Nyheter om flyktingar (asylsökande) i Finland?

Osanna uppgifter i en av Sveriges största dagstidningar är inte acceptabla.

Ur artikeln De flesta länderna i EU ratar flyktingar:

Finland var länge ökänt för att inte ta emot en enda flykting. För ett par år sedan mjuknade den fins­ka hållningen och flera tusen somalier sökte sig dit.

Här uttalar Dagens Nyheters journalist Ann Persson en ren lögn. Varför hon gör det är svårt att veta. Man kan tycka att det inte anstår en av Sveriges största och mest ansedda dagstidningar att i en så viktig fråga fara med uppenbar osanning om ett grannland! Det hade varit lätt att lyfta luren och ringa till Migrationsverket i Finland och ställa några enkla frågor så hade lögnen inte behövt sättas på pränt. Men det var tydligen för jobbigt, då var det lättare att hitta på egna ”fakta”.

Här lyser också journalistens egna åsikter igenom (eller är det tidningens officiella åsikt och ”tro”?): ”Finland var länge ökänt…” Och sedan följer lögnerna om att Finland ”inte tog emot en enda flykting” och att ”för ett par år sedan mjuknade den fins­ka hållningen och flera tusen somalier sökte sig dit”. Men somalier har tagits emot i Finland i 20 års tid och innan dess var det vietnamesiska båtflyktingar och därefter människor från alla tänkbara oroshärdar i världen.

Skillnaden mellan Sverige och Finland är kanske inte ländernas utlänningslagstiftning eller ens deras respektive asylpolitik, de skiljer sig nämligen inte särskilt mycket från varandra. Skillnaden ligger kanske mer i synen på hur de likartade lagarna tillämpas av respektive lands Migrationsverk och domstolar.

De främlingsfientliga Sannfinländarnas intåg i politiken kommer sannolikt att påverka inströmningen negativt.

Tror, enligt Dagens Nyheter, Dan Eliasson. Men tro, det får man göra i kyrkan. Nog måste man kunna kräva av en person som under många år och fram till för bara någon månad sedan var generaldirektör för Migrationsverket, att han har bättre reda på faktiska förhållanden i ett grannland som han måste ha haft en hel del kontakter med genom åren. Men om man inte vet något så är det bäst att vara tyst, det är ett gott och självklart råd.

För det första: Sannfinländarna är inte ”främlingsfientliga”, även om det bland dem, precis som i de flesta partier (också i Sverige), finns en del som uttrycker sig klumpigt och enstaka som också kan ha starka åsikter om vilka som ska tillåtas invandra och bosätta sig i landet och på vilka grunder. Det betyder inte att partiet eller dess partiprogram skulle vara ”främlingsfientligt”.

För det andra: Finland följer UNHCR:s rekommendationer, Genéve-konventionen, EU:s direktiv och sin egen utlänningslagstiftning på asyl- och migrationsområdet, och att ”tro” att Sannfinländarna kan påverka det är nästintill löjeväckande. Om Dan Eliasson med sitt ”troende” menar att asylsökande, människor som söker skydd, inte ens vill söka asyl i Finland på grund av Sannfinländarnas politiska framgångar (de har suttit i Finlands riksdag under mycket lång tid) så är det ju märkligt att det till Sverige, trots Sverigedemokraternas intåg i riksdagen, fortsätter att ske en ökande ”inströmning” (som Eliasson kallar de asylsökande).

Sannfinländarna, som tidvis i opinionsmätningar t.o.m. varit större än Samlingspartiet – som innehar statsministerposten och var störst i valet med mycket liten marginal – sitter inte i regeringen och har inte sista ordet i asyl- och migrationsfrågor. Den som ansvarar för asyl- och migration är inrikesminister Päivi Räsänen och hon är kristdemokrat.

Till skillnad från Dagens Nyheters Ann Persson som inte kan ha gjort det, har jag talat med  en av cheferna på Migrationsverket i Finland. Han påpekade att Finland, precis som Sverige, också  tar emot kvotflyktingar förutom att man behandlar ansökningar från dem som söker asyl i Finland.

Man ska också ta i beaktande att Finland bara har 5,3 miljoner invånare.

En tanke: De människor från främmande religioner, kulturer och språkområden som man tar emot och beviljar uppehållstillstånd, ska ju också kunna inlemmas och integreras och få ett värdigt liv i sitt nya hemland. I Sverige, som slår sig för bröstet och anser sig vara så ”generöst” i asylsammanhang medan man klankar på andra (som Finland), har man enorma problem i de många, mycket stora och ofta halvt eller helt laglösa utanförskapsområdena. Kanske är det mer ”generöst” att försöka tänka både på dem som man tar emot och på landets befolkning så att sådana områden och de problem de medför, inte uppstår. Detta sagt för att belysa hur olika man kan se på begreppet ”generöst”…

Fakta om asylsökande och beslut i Finland 1.1 – 31.10 2011:

Asylsökande, totalt: 2903
varav flyktingar enligt Genévekonventionen: 114
varav skyddsbehövande i övrigt: 584
varav humanitärt skydd: 117
varav övriga grunder: 173
Beviljade uppehållstillstånd totalt : 988

Avslag på asylansökan, totalt: 1.565
varav från säkert land: 52
varav Dublinärenden: 635
varav uppenbart ogrundade ansökningar: 318

Dessutom:
tillbakatagna ansökningar m.m.: 347

Under samma tid 1.1 – 31.10 2011) har det anlänt 2.525 asylsökande till Finland.

%d bloggare gillar detta: