• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  november 2011
  M T O T F L S
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Egenföretagare – inte intressanta för någon regering

Det kom ett mejl från en egenföretagare. Vi kan kalla honom Pekka, Han kom från Finland för 40 år sedan och har jobbat sedan han satte sin fot på svensk mark. Så här lönar Moder Svea denne långtida självförsörjare och skattebetalare:

Jag måste bara skriva några rader om hur sjukt det kan bli när man som egenföretagare blir sjuk på riktigt, med läkarintyg och allt.

Sedan den 1 juli 2010 får jag som egenföretagare inte längre sjukpenning från den tredje sjukdagen som jag under 34 års tid betalat in för, utan i stället först från den åttonde sjukdagen. Det har regeringen bestämt. Dessutom startas det en utredning om huruvida jag uppfyller villkoren för att ha rätt till sjukpenning osv osv, och på grund av utredningen kan det ta mer än 30 dagar innan det kommer ett beslut.

Vad i helvete är det frågan om? Jag har jobbat sedan den dag 1970 när jag steg i land i Sverige och sedan 1977 som egen företagare.

Nu skall jag inte klaga alltför mycket, för jag klarar mig nog ändå. Men jag fick veta av tjejen som ringde från Försäkringskassan i Östersund och sedan av min handläggare i Sundbyberg, att inget är som förr och att allt tar mycket längre tid samt att de inget kan göra för allt bestäms ”uppifrån”, ofta ända från regeringen. Jag ville inte skälla på dem, för det sa de mellan raderna, att utskällning följde med jobbet.

Försäkringskassan skulle mycket väl, om den ville, skaffa fram mina inkomstuppgifter på elektronisk väg. Men handläggaren skyllde på eftersläpning i systemen etc, etc. Vad fan håller de på med egentligen? Min utredning ska nu skickas vidare till en handläggare i Göteborg och han ska införskaffa samma uppgifter från Skatteverket om mig, som hon i Östersund håller på att göra.

Så här det är det tydligen nu. Många andra är också tagna på sängen av beslutet som trädde i kraft den 1 juli 2010, trots att det lär ska ha skickats ut till alla.

Jag blev sjukskriven från tisdag 1 november till fredag 11 november och kommer alltså att få sjukpenning för r 2-3 dagar. Sedan är det ju så att jag hade så svår hosta m.m. i två veckor att jag inte kunde jobba, men i vanlig ordning sjukskrev jag mig inte. Jag tror ju alltid att jag ska bli frisk om någon dag. Men sedan sa läkaren att den inflammation jag fick i knäet och som hon sjukskrev mig för, berodde på den hosta (infektion ?) som jag hade innan, så totalt blir det fyra sjukveckor. Dessutom låg jag med benet sträckt under helgen och uppsökte läkare först på tisdag efter påtryckning från en kollega. Men det är en helt annan sak och det är mitt eget fel.

Men att Försäkringskassan ska starta en omfattande undersökning för 2-3 dagars sjukersättning är en riktigt sjuk historia!

Jag frågade handläggaren i Sumpan varför denna utredning om mig ska göras nu, när det gick så smärtfritt 2002 när jag hade diskbråck. Det borde ju vara mycket vara enklare nu, nästan tio år senare. Nää, sa hon, det är det inte och det är just därför att det är så långt tillbaka som 2002 sen sist som de måste göra en ny utredning nu. Fast då upplevde jag det inte själv som en utredning
och det var lätt att få fram uppgifter om mina, vid den tiden ganska höga, inkomster. Efter diskbråcket kan jag dessvärre inte utföra alla de jobb jag kunde tidigare och då minskar också inkomsterna drastiskt, liksom sjukersättningen som en följd av det. För att inte tala om att pensionen också visar en nedåtgående spiral. Men jag ville vara med i matchen och inte höra något tal om sjukpensionering och förresten: då hade jag nog varit i Fas 3 nu…

Kommentar: Det har aldrig funnits en regering i Sverige, vare sig röd eller blå eller någon annan färg, som velat/vill göra situationen bättre för egenföretagare! Det pratas mycket om att förbättra villkoren för dem, men det är bara totalt tomma ord. I verkligheten har det blivit ännu tuffare och svårare på många plan. Berättelsen ovan är bara en liten skärva av hur det är att vara vad jag brukar kalla ”egenförsörjare” helt utan skyddsnät. Regeringen lämnar Pekka och alla andra hårt arbetande, sällan sjukskrivna egenföretagare i sticket.

© Denna blogg.
%d bloggare gillar detta: