• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  december 2011
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Yle om Daniel Poohls (Expo) försök att pracka sina svenska etiketter på finländare: ”Om man vill säga att det är dumt att förenkla och dela in folk i grupper så ska man inte göra det själv.”

här klokt skriver Anna Bäck, Yle, i redaktionens blogg om svenskar som kommer till Finland och tror att de kan köra med sin förödande (förtalande) svenska retorik på finländarna. Finland är inte Sverige… Citat:

Farliga ord. Ibland flyger de ur en. Ibland väljer man fel ord. Ibland försöker man provocera. Jag hoppas att det handlade om något av de ovanstående när Daniel Poohl kallade Jussi Halla-aho för fascist.

För det är så dumt att gå med i leken. Daniel Poohl leder tidskriften Expo som bevakar hur ytterhögern, populismen och intoleransen sprider sig i världen. Om man vill säga att det är dumt att förenkla och dela in folk i grupper så ska man inte göra det själv. Inte bara för att det kan tolkas som förtal utan för att det inte för debatten vidare.

Men vad ville Daniel Poohl säga med det? Och vad ville han att det skulle tillföra debatten? Att dra fascist- och nazistkortet är oftast överdrivet och leder bara till att ordet tappar sin betydelse. De som sympatiserar med Halla-aho drar också slutsatsen att det är slut på argumenten eftersom man tar till retoriken.

Och vad blev effekten? Jo, att Poohl i sin tur på webben själv blev stämplad som vänsterjournalist och chefredaktör på en yttervänsterpublikation. Och för att det dessutom gäller Finland och Sverige så fick han etiketten ”ruotsalaispäätoimittaja” (”svenskreportern”) och de som kommenterar tycker att de svenska storebröderna inte ska ha så mycket åsikter.

Det, som i Sverige är okej, nämligen att kalla personer som inte tycker som man själv, för ”fascist”, ”främlingsfientlig”, ”rasist” etc är INTE okej att kasta omkring sig i Finland. Det kan vara förtal. Och det tolkas som korkat, och som att man inte har argument som håller när man diskuterar.

%d bloggare gillar detta: