• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  december 2011
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

En migga om medierapporteringen om ”Sara” och ”Farhan”

En migga apropå medierapporteringen om ”Sara” och ”Farhan” i SR P1-programmet Kaliber och i Aftonbladet:

Apropå Kalibers historia om den ”somaliska Sara” kontra Aftonbladets historier om ”Farhan” som utvisades till Tanzania.

Hur kan Tanzanias ambassad skriva ett intyg om att ”Sara” inte är medborgare i landet? Visade hon upp sitt somaliska pass eller känner ambassadens personal igen landets medborgare på deras utseende? Enligt ”Sara” tar inte Tanzania emot personer som inte är medborgare där. Varför tog de i så fall emot ”Farhan”? Kan inte medierna hålla ihop sina historier? Aftonbladet har publicerat ett nytt avsnitt om ”Farhan” den 24 november 2011. Enligt Aftonbladet försöker ”Farhan” nu ta sig till Somalia eftersom, som han säger: ”livet är svårt i Tanzania”.

Kommentar: ”Farhans” uppehållstillstånd drogs in – helt korrekt – av Migrationsverket sedan det upptäckts att han getts tillstånd på falska grunder. Han är nu utvisad från Sverige och är inte längre på något enda sätt en svensk angelägenhet.

Vad gäller den somaliska flickan”Sara” så kan man läsa tidigare inlägg från en migga där saker tas upp som Kaliber av någon anledning inte berör. Läs mer här.

Om Nabil, som Kaliber också berättar om, kan man på programmets hemsida läsa:

Nabil berättar att han är feilikurd, att hans släkt bott både i Iran och Irak, men att han själv är född och uppvuxen i Iran. Trots det fick Nabil rådet av en flyktingsmugglare att säga att han kom från Irak när han sökte asyl i Sverige. Då skulle han få stanna. Nabil följde rådet. Något han ångrar idag.

Vuxna människor har ansvar för sina handlingar. Också de som kommer till Sverige och söker asyl. Även om Nabils historia är hjärtskärande, så står det klart, som en orubblig sanning och ett oomtvistligt faktum (vilken även Kaliber för fram) att han påstod att han kom från Irak trots att han inte gjorde det. Han sökte alltså asyl på falska grunder, hur man än vänder på det hela och oavsett vem som rådde honom att göra det.

Att höra gränspolisens uppgivenhet inför sitt uppdrag är beklämmande. Givetvis finns det fall där en person – utan egen förskyllan och trots att han på alla sätt medverkar och samarbetar – inte kan utvisas. Jag har själv haft några sådana ärenden som asylombud. Det har handlat om personer som inte ljugit om sin identitet och nationalitet. Men i de flesta fall går det att, i enlighet med vad folkrätten stadgar om att varje stat är förpliktigad att ta emot sina egna medborgare, återsända personer som inte beviljats uppehållstillstånd i Sverige. Den uppgivna svenska gränspolisen borde kanske göra studiebesök hos exempelvis brittisk polis eller hos polisen i något annat EU-land (Österrike. Finland. Danmark. I princip vilket annat EU-land som helst) för att se hur de klarar av uppdraget att utvisa personer utan tillstånd att befinna sig i landet.

© Denna blogg.
%d bloggare gillar detta: