• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  december 2011
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

En migga reflekterar…

En migga reflekterar:

Jag läste det du skrev om Ullenhag och hans ”manifest”. Och även jag lyssnade på debatten på P1 Studio Ett. Frågan om vad invandringen kostar störde mig. Det verkar som om Erik Ullenhag vill förminska kostnaden och Sverigedemokraten Jimmie Åkesson vill få den att framstå som större än vad den är. Är det verkligen så viktigt för oss alla vad varje människa i Sverige kostar?

Sverige har en skyldighet att ta emot asylsökande och ge dem uppehållstillstånd om de har skyddsbehov. Det finns ingen utredningsplikt för asylhandläggare som innebär att vi ska försöka uppskatta vad en person med familj eller utan familj kommer att kosta samhället, vare sig just nu eller i det långa loppet, om de får PUT.

Det känns för mig som att vi är lite vilse i pannkakan just nu. Fokus borde kanske flyttas till:

Vem är flykting, vem är skyddsbehövande,  vilka omständigheter kan anses vara ”synnerligen ömmande”?

Hur kommer det sig att människor som inte fått uppehållstillstånd, eller som fått sina uppehållstillstånd återkallade p.g.a. grova lögner, ändå kan stanna kvar här och bli snyfthistorier i svensk media?  Jag antar att debatten handlade om asylinvandring, men också på området Besök och Bosättning finns frågor som borde tas tag i, så som skenarbete, skenäktenskap etc.

Kommentar: Det är inte så viktigt vad varje människa kostar annat än när det handlar om personer som bedrägligt eller på annat sätt illegalt vistas i landet. De asylsökande som befunnits ha rätt att få uppehållstillstånd på lagliga och konventionsenliga grunder får kosta vad de kostar. Detta har man varit överens om på ett brett politiskt plan, alltså att Sverige ska ge en fristad eller skydd åt personer med flyktingskäl eller andra skyddsskäl så som de definieras i utlänningslagen. Vad det däremot knappast finns folkligt stöd för är, att Sverige ska låta människor som ljuger sig in i landet, som begår grova brott här, som vägrar respektera svenska myndighets- och domstolsbeslut – människor som helt enkelt inte har någon som helst rätt att vistas i landet – vara kvar här och kosta pengar och även skapa den typ av problem och instabilitet som följer när människor lever i ett land illegalt och utanför samhället. Dem vill ett antal politiska partier nu till och med ge rätt till ”gratis” hälso- och sjukvård samt skolgång för sina barn! Alltså illegala invandrare…

Det ter sig, som jag skrivit många gånger tidigare, helt absurt att obetänksamma (finare ord för ”korkade”) politiker står i begrepp att stifta en lag (gratis sjukvård till personer som vistas här illegalt = olagligt), som går stick i stäv med en annan, redan stiftad lag (utlänningslagen som stadgar att den som inte har visering eller uppehållstillstånd omedelbart ska lämna landet), och att dessa lagar ska gälla samtidigt! Och någon måste betala för galenskaperna, nämligen de som har rätt att vistas här, som arbetar och som betalar världens högsta eller nästhögsta skatter! Och folket – som alltså ska betala via sina höga skatter – är som vanligt inte tillfrågat…

© Denna blogg.
%d bloggare gillar detta: