• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  december 2011
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Finland: Blue Card för högkvalificerade arbetstagare införs den 1 januari 2012

Den den 1 januari 2012 införs EU:s så kallade blåa uppehållstillståndskort (Blue Card), avsett för högkvalificerade arbetstagare i Finland. Kortet är avsett för personer från områden utanför EU och söker uppehållstillstånd för arbete som kräver hög kompetens. Kravet är bland annat en högre lön än normalt. Så här informerar finska migrationsverket:

Du kan få EU:s blåa kort, om
– ditt arbete kräver hög kompetens och specialyrkeskompetens eller specialkunskaper.
– du har avlagt en högskoleexamen.
– du har en minst ettårig anställning i ditt arbete som kräver specialkompetens.
minst 4 832 euro (ca 45.500 kronor) brutto per månad utbetalas för arbetet. Det är den lönetröskel som 2012 ska iakttas i Finland. Den granskas varje år
– anställningsvillkoren är i enlighet med gällande bestämmelser och kollektivavtal.
– du uppfyller de allmänna krav för beviljande av uppehållstillstånd som avses i utlänningslagen. Du måste till exempel ha ett giltigt resedokument (såsom ett pass) och får inte ha meddelats inreseförbud.

För att kunna ansöka om Blue Card ska man kunna visa:

– anställningsavtal eller ett bindande anställningserbjudande där arbetsuppgifter och lön har avtalats
– bevis på avlagd högskoleexamen. Det kan vara ett examensintyg, ett intyg eller ett annat officiellt dokument som styrker den formella kompetensen och av vilket det framgår att man har studerat i minst tre år före examen. Den som har utfärdat intyget ska vara behörig, dvs. enligt lagarna i det utfärdande landet ha rätt att utfärda intyget.

Kortet beviljas för högst två år i taget. Om man beviljas EU:s blåa kort, får också ens familj ansöka om uppehållstillstånd i Finland. Familjemedlemmar beviljas uppehållstillstånd för en lika lång period som det blåa kortet är giltigt. Under tiden som uppehållstillståndet gäller har man samma rättigheter till socialt stöd och hälsovård som EU-medborgarna.

Källa: Migrationsverket, Finland
%d bloggare gillar detta: