• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  januari 2012
  M T O T F L S
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Stockholms stad ignorerar i sin tidning helt Sveriges största nationella minoritet!

Öppet brev till borgarråden i Stockholms stad, från en mycket undrande sverigefinländare, som också har många av andra undrande sverigefinländare med sig:

Till borgarråden i Stockholms stad,

jag har precis fått en tidning ”2012 Vårt Stockholm” (som för övrigt saknar ansvarig utgivare) där man informerar om stadens verksamhet och berättar hur våra skattepengar används. Ingenstans i den tidningen står det att Stockholms stad är ett finskt förvaltningsområde! Stockholms stad har fått flera miljoner av staten för att kunna erbjuda förskola och äldrevård på finska och för att underlätta för den sverigefinska minoriteten att behålla sitt språk och sin kultur. Och allra först ska staden informera den sverigefinska minoriteten om de rättigheter som status som nationell minoritet genererar.

Jag skulle vilja få svar på följande frågor:

 • erbjuder Stockholms stad barnomsorg på finska?
 • om så är fallet – var någonstans finns de förskolor där verksamheten bedrivs på finska?
 • finns det äldreboende där personalen talar finska?
 • kan de finsktalande äldre få hemtjänst på finska?
 • hur informerar ni om att Stockholms stad är finskt förvaltningsområde?
 • hur har de pengarna använts som Stockholms stad har fått av staten för att det är finskt förvaltningsområde?

Tacksam för svar!
Med vänlig hälsning
Marjaana Lehmonen Nilsson
sverigefinländare

Snabba och tydliga svar från borgarråden emotses. De kommer att publicera här på bloggen.

Kanske borde också Erik Ullenhag, integrationsminister, begrunda varför det blir så fel trots alla hans vackra ord på seminarier och i andra sammanhang. Till exempel på Finlands ambassad – Seminarium om minoritetspolitikens tillämpning i praktiken (8 mars 2011). Vad hände med ”i praktiken”? Nonchalansen mot den lagstadgade nationella minoriteten sverigefinländare är helt oacceptabel. Också flera av de finska presidentkandidaterna har uttalat sig i frågan, bland annat i programmet Mot makten, som presenterade tre av åtta presidentkandidater i SVT den 4 januari 2012.

Timo Soini, sannfinländarna:

Svenskarna vill alltid ge oss råd, men de borde titta sig själva i spegeln när det gäller alla de finländare som kommit för att bygga Sverige – en del till Volvo, en del till Bofors, en del till andra företag. Om finskans ställning var lika stark i Sverige som svenskans i Finland så skulle det inte finnas mycket att klaga på. Vi stöder er sverigefinländare härifrån hemlandet!

Sauli Niinistö, Samlingspartiet:

Det låter ganska oroväckande att den första generationen finländare som reste till Sverige och som börjar bli äldre, inte får äldrevård på finska. Ingenting hindrar Finlands president från att påminna Sverige om detta.

Paavo Väyrynen, Centern:

Finlands president kan uppmana svenska myndigheter att följa lagen och erbjuda tjänster på finska. Vi måste påminna Sverige om att finnarna inte är vilken invandrargrupp som helst.

För svenska politiker att begrunda: Sverigefinländarna är en mycket stor och röststark grupp. Inför nästa val ska de få veta hur deras ställning som nationell minoritet och deras rättigheter tagits tillvara i landet de med svett och möda varit med och byggt upp under mycket lång tid. Då¨ska de, innan de röstar, få veta vilka som bara ”snackat” och vilka som eventuellt haft lite ”verkstad”.

© Denna blogg.
%d bloggare gillar detta: