• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  februari 2012
  M T O T F L S
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  272829  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

I Finland arbetar man vidare med återvändandeprojekt

Läs först Finland: Antalet asylsökande har minskat och allt fler återvänder frivilligt. (31 januari 2012)

Migrationsverket i Finland har skapat ett lokalt kontaktnät i norra Irak, varifrån merparten av de irakier som söker asyl i Finland kommer. Verkets företrädare knöt kontakter med mer än 50 aktörer under sin fact finding-resa i maj 2011: lokala myndigheter, olika länders beskickningar, journalister, politiker samt frivilligorganisationer och internationella organisationer. Via nätverket har man redan samlat in mycket länderinformation om läget i Irak. Informationen om utreselandet används för att bedöma förutsättningarna för ett tryggt återvändande för irakier. Projektet som är delfinansierat av Europeiska återvändandefonden, avslutas i slutet av mars 2012.

Det som man såg och hörde under fact finding-resan i maj och därefter, stödjer i hög grad Migrationsverkets tidigare uppgifter om säkerhetsläget i norra Irak. Säkerhetsläget i den autonoma kurdiska regionen (KRG) i norra Irak är relativt stabilt.

Sedan i våras har säkerhetsläget stabiliserat sig, och de politiska partierna har fortsatt dialogen i en politiskt laddad situation. Under fact finding-resan i maj noterades att säkerhetstruppernas närvaro vid kontrollpunkterna inom KRG:s område och kring förvaltningsbyggnaderna klart hade minskat sedan hösten 2007, då Migrationsverket senast gjorde en fact finding-resa till området.

För att en asylsökande ska kunna beviljas uppehållstillstånd på grund av alternativt skydd på grund av säkerhetsläget i bosättningsområdet måste sökanden trovärdigt kunna utreda att hans eller hennes bosättningsområde ligger på ett område som klassificerats som osäkert. Utredningen kan till exempel grunda sig på sökandens berättelse eller språkanalys.

Migrationsverket kommer att följa utvecklingen i Irak noga även efter att Irak-projektet har avslutats och ser vid behov över sin beslutspraxis på nytt. Inom den närmaste tiden kommer särskild vikt att fästas vid hur tillbakadragandet av de amerikanska trupperna från Irak påverkar säkerhetsläget i landet.

Länderinformationen om Irak är den viktigaste faktorn när Migrationsverket bedömer behovet av internationellt skydd hos en irakisk asylsökande och asylsökandens förutsättningar för ett tryggt återvändande till hemlandet.

Statistikinformation: Enligt preliminär statistik sökte 588 irakier asyl i Finland 2011. Samma år, 2011, beviljades 40 irakier asyl och 349 fick uppehållstillstånd som ”skyddsbehövande i övrigt”. 15 fick stanna av andra orsaker. 274 personer från Irak som sökt asyl fick avslag. 47 ansökningar betecknades som ”uppenbart ogrundade” och 168 personer återsändes till olika länder enligt Dublin-förordningen om att man ska söka asyl i det land man först kommit till inom EU.

Källa: Migrationsverket, Finland
%d bloggare gillar detta: